Diari Més

Reus viurà un Sant Pere amb aires infantils aquest 2017

Les principals novetats són l'estrena del nou Ball de Marcos Vicente, el Toc de Festa Major Petita i la Tronada Petita

Els alumnes de l'Escola Maria Cortina han presenciat la presentació de Sant Pere 2017.

Reus viurà un Sant Pere amb aires infantils aquest 2017Ajuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els infants de Reus es convertiran en protagonistes de la Festa Major de la ciutat aquest Sant Pere 2017. Per una banda, el cartell ha estat realitzat per un alumne de l’Escola Maria Cortina, Ton Garcia Olivé, que ha guanyat el concurs escolar que s'ha convocat per a l'ocasió. A més, una de les novetats d’aquesta edició de la Festa Major és la presentació del Ball de Marcos Vicente el dia 21 de juny a les 18:30 hores, al jardí de la Casa Rull, un ball infantil promogut pels centres escolars La Vitxeta i l’Institut Escola Pi del Burgar. També seran novedosos el Toc de Festa Major Petita des del campanar de Sant Pere, i la Tronada Petita, que precedirà la sortida del seguici festiu petit el dia 27 de juny a les 18:00 h.

Concerts vermut i revetlles

Com en altres edicions de la Festa Major, també tindran protagonisme els concerts vermut que es faran al jardí de la Casa Rull amb conjunts com Tamborino So Obstinat, Landry i l’Orquestra Gitana i la Banda de la Festa Major. Les revetlles portaran el segell de l’orquestra Centauro (plaça de la Llibertat), la revetlla jove amb All i Oli i De Noche, la Nit de Marxa a la Palma i la revetlla Open Air al passeig de Mata.

Aniversaris

En aquest Sant Pere arribarà la tercera edició de la Nit de Fer l’Índiu, que en aquesta ocasió tindrà com a element convidat el Ball de Gitanes, que celebra els seus 35 anys. Altres elements o balls estan d’aniversari aquest 2016: el Drac arriba als 25 anys, mentre que la Víbria i el Basilisc assoleixen els 10 anys. D’altra banda, el 17 de juny el Ball de Prims celebrarà amb un taller de ball obert a la ciutadania el 35è aniversari de la recuperació i els 25 anys de la seva incorporació al seguici festiu.

També fan aniversaris els Nanos, realitzats per Modest Gené, que s’exposen a la renovada exposició 'Ara Toca Festa' del Museu de Reus (70 anys), el Ball de Pastorets Infantil (10 anys), el Canó de les Festes (15 anys) i el Ball de Prims Petit (10 anys). La ciutat aprofitarà també la Festa Major per celebrar el 10è aniversari de l’obertura del Gaudí Centre, i el 25 de juny (data del naixement d’Antoni Gaudí) s’oferiran visites familiars lliures gratuïtes a la ciutadania.

Pregonera i convidat d’honor

La periodista reusenca Montse Llussà serà l’encarregada de llegir el pregó de la Festa Major d’enguany, en un acte que es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus el dissabte 24 de juny a les 20:00 h. La pregonera encendrà tot seguit la primera tronada de la Festa Major. D’altra banda, el convidat d’honor a Completes, el dia 28 de juny al vespre, serà el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Santi Vila, que participarà a la processó d’anada i tornada del seguici a l’ofici de Completes -en què també hi són convidats els alcaldes del Baix Camp i el president del Consell Comarcal- i serà l’encarregat d’encendre la tronada.

Les tronades i el Seguici Festiu

L’esclat de la tronada es pot viure el dia 24 al vespre, just després de la lectura del pregó i de la crida a la festa; el 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal; i el 29 (dia de Sant Pere) a les 11:00 h abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre en finalitzar la professó es realitzarà la darrera tronada de les festes d’enguany.

El dia 28 al vespre tindrà lloc l’ofici de Completes. Un cop aquest finalitza, es porta a terme la tornada del Seguici i el tradicional pilar caminant dels Xiquets de Reus, des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del Bestiari.

El dia 29, dia de Sant Pere, la professó esdevé un dels actes principals de la festa. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, es porta a terme el repic de les campanes amb el Toc General i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, es realitzarà la ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera tronada de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, quan arribi a la porta, hi haurà el gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la Prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la comunitat de preveres, fins a l’any vinent. En acabar, tornada festiva a la plaça del Mercadal. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac, carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables i mostra piromusical, que posarà punt i final a la festa de Sant Pere d’enguany.

El programa d'actes complet es pot consultar a través d'aquest enllaç.

tracking