Diari Més

Una avaria minva el servei a la L11 en ple procés per la renovació de la flota

Problemes mecànics obliguen a retirar un dels dos busos de la ruta i provoquen retards de 20 minuts

Les conclusions d'un informe tècnic recent auguraven un increment de visites al taller a curt termini.

Una avaria minva el servei a la L11 en ple procés per la renovació de la flotaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un «problema mecànic» localitzat a un dels dos autobusos que ofereixen servei a la L11 ha obligat Reus Transport a reduir en un 50% la freqüència de pas –duplicar els minuts entre un bus i el següent– a les parades de la ruta, que enllaça el barri Montserrat amb el centre de la ciutat. La incidència, detectada aquest dilluns i que encara ahir es mantenia amb la previsió de quedar resolta «en un parell de dies» no ha afectat, tal com precisen fonts municipals, a la resta de línies de la xarxa urbana, les quals «funcionen correctament». Es dóna la circumstància que el binomi L11-L10, segons dades de la mateixa empresa, integra el segon recorregut amb més usuaris, un total de 956.000 viatgers al 2016 i una xifra que suposa el 38% del volum total, amb un creixement del 4,03% en relació al 2015.

Des de Reus Transport han difòs l’avís de l’avaria a través de les seves xarxes socials i el telèfon d’atenció al client informaven ahir que «la freqüència de pas, que és normalment de 20 minuts, ha passat a ser de 40 i esperem poder resoldre el problema el més aviat possible» tot i que l’afectació «es mantindrà també aquest dimecres –avui– i possiblement també dijous, fins que es repari el vehicle». L’avaria al vehicle de la L11 s’ha declarat tot just poques setmanes després que l’Ajuntament fes pública la voluntat de renovar tota la flota d’autobusos de Reus Transport –13 autobusos i 2 microbusos, amb una antiguitat mitjana de 9 anys–, en una decisió aprovada pel consell d’administració de l’empresa municipal el passat 22 de març i que comportarà la inversió de 3.415.490 euros fins al 2020. L’aprovació del tràmit va venir acompanyada de polèmica i de crítiques que qüestionava la necessitat de desemborsar la quantitat de manera immediata. El preu de cada nou bus és, orientativament, de 263.000 euros.

El servei actual obliga a realitzar aproximadament 65.000 km l’any per vehicle. Si s’extrapola el quilometratge dels busos respecte al quilometratge òptim, determina una antiguitat superior a la real, amb una mitjana de 10,74 anys. Els primers vehicles nous no arribaran fins la tardor del 2018 i la resta el 2019 i el 2020, una inversió esglaonada en 3 anys per reduir l’impacte a les finances municipals, explicava al moment de l’anunci el responsable de Reus Transport, Marc Arza. En concret, Reus espera rebre les primeres 5 unitats al novembre del 2018, altres 5 al febrer del 2019 i els darrers 3 busos de nova fabricació al juny del 2020. Fonts municipals apunten que la intenció és que l’adjudicació d’aquest àmbit es produeixi a finals d’aquest 2017.

Al final de la seva vida útil

La determinació de renovar el total dels autobusos urbans es basa en un informe tècnic d’anàlisi de la flota actual que conclou que l’envelliment dels vehicles comportarà un increment important d’incidències del servei per avaries mecàniques i elèctriques de totes les unitats, i que aquest fet pot tenir conseqüències en l’eficiència del servei per un major temps de manteniment. Precisament aquest és el cas de l’avaria a la L11. El mateix document recomana, tal com expliquen des de l’Ajuntament, programar i iniciar els passos pel nou subministrament de vehicles perquè els actuals es troben al final de la vida útil. L’informe considera que ara és un moment òptim per renovar la flota amb l’objectiu de reduir el consum de combustible, estalviar en la partida de manteniment durant els primers anys de vida dels nous vehicles i reduir el temps d’immobilització al taller. A 31 de desembre de 2016 han utilitzat el servei de transport urbà un total de 2.495.555 usuaris. Això equival a un volum diari de 6.800 viatgers.

tracking