Diari Més

Agricultura

UP critica el Govern per no disposar d'imports de referència de l'avellana

Unió de Pagesos qüestiona a la Generalitat perquè el sector «ja ha comercialitzat la producció» sense disposar de l’Observatori de Preus

La llotja de Reus, en una imatge d'arxiu.

Els preus de la Llotja queden fixats amb l'aprovació de la llei catalanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és el preu de referència de l’avellana? És la pregunta que se segueix fent Unió de Pagesos, després de veure com, a dia d’avui, afirmen, encara no ha entrat en funcionament l’Observatori Agroalimentari de Preus. El que pot semblar un endarreriment de cinc mesos –amb el nou any havia de començar a executar-se–, els pagesos ho veuen com un mal major, tenint en compte que «el 90% de l’avellana ja està venuda o comercialitzada i a més ha estat una collita curta», afirmava ahir el representant d’aquest sindicat, Rafael Español. Unió de Pagesos, doncs, lamenta que caldrà esperar un altre any per començar a poder tenir uns índexs representatius de preus. I això, doncs, «es veu repercutit en els ingressos». Segons UP, «les previsions del govern són que l’Observatori hauria d’estar en vigor a partir d’aquest mes, però no sabem encara quin dia».

La nova norma implica que els operadors estiguin obligats a facilitar els preus i els volums de l’avellana i d’altres productes agraris, de manera que la Generalitat «pot comprovar que els imports que es donin siguin reals», segons assegurava mesos enrere Joan Gòdia, subdirector general d’Indústries i de Qualitat Agroalimentàries de la Generalitat. En aquest sentit, els pagesos s’havien queixat que els preus de l’avellana que es fixaven a la Llotja de Reus eren massa baixos en comparació amb la turca i creuen que amb l’entrada en funcionament del nou mecanisme «es poden posar fre a desigualtats de preus de 50 o 60 cèntims com passa ara». Ara bé, segons exposa Español, «la Generalitat s’està trobant reticències dels operadors a l’hora de facilitar-los els preus de bones maneres i això ha endarrerit que es pugui desplegar el reglament», tot recordant que «no n’hi havia prou amb aprovar la llei i ja està», esmenta.

Pel representant sindical, «l’ideal hauria estat poder disposar d’aquesta eina ja des de finals d’octubre de 2016 que era quan ens trobàvem immersos en les comercialitzacions». En aquell moment, però, UP afirmava que «el Govern ens van dir que l’aplicació d’aquest sistema de preus era complexa perquè entrés en funcionament d’una forma immediata». En aquest sentit, el subdirector General d’Indústria explicava també que «normativament era impossible poder avançar aquesta data». Agricultura va anunciar abans d’acabar 2016 que el sector de la fruita seca s’inclouria en el Decret del Govern sobre produccions considerades d’interès estadístic l’evolució dels preus de tots els agents que intervenen en el preu de l’avellana.

tracking