Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Reus multa un activista que protestava contra la pobresa energètica

Una pintada a la seu de Gas natural se salda amb 751 euros de sanció al secretari polític de Podem a Tarragona

El col·lectiu ha convocat els mitjans a la plaça Mercadal aquest matí per explicar els fets.

L'Ajuntament de Reus multa un activista que protestava contra la pobresa energèticaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Membres de Vamos! Tarragona, Podem i del sindicat Comissions de Base (Co.bas) han denunciat públicament aquest dilluns, a les portes de l’Ajuntament de Reus, la imposició d’una sanció de 751 euros a un activista que havia realitzat una pintada a la persiana de la seu de Gas Natural, ubicada al passeig Sunyer, en el marc d’una protesta contra la pobresa energètica i «arran de la mort de Rosa» que va dur-se a terme al novembre del 2016. Tot i que les concentracions per la veïna del carrer Santa Anna que va perdre la vida en un incendi a casa seva, originat per l’espelma amb què s’il·luminava després que Gas Natural la deixés sense subministrament elèctric per algunes factures retornades, es van succeir a un reguitzell de municipis d’arreu de l’Estat promogudes per la mateixa formació política, la de Reus és l’única multa que s’ha registrat per aquestes accions.

La notificació de l’expedient sancionador va arribar a mans de l’autor de la pintada, que és el secretari polític de Podem a la demarcació de Tarragona, Gonzalo Busqué, ara fa poques setmanes, per aquest import de 751 euros. Busqué relata que, un cop finalitzada la concentració al passeig Sunyer, agents de paisà de la Guàrdia Urbana que havien presenciat els fets se li van adreçar per identificar-lo.

Recorda que, abans d’aquesta acció, a Reus se n’havien executat també altres, igualment amb pintades a seus de companyies subministradores, i que en cap moment la policia local no va fer moviments. Per això, lamenta que «tot i que Gas Natural no ha posat cap denúncia», la Guàrdia Urbana «hi actués d’ofici a un espai privat i no públic» per tramitar aquesta multa «desproporcionada i injusta». A la pintada que ha motivat la sanció es podia llegir «La pobresa energètica mata. No més talls de llum. No més talls d’aigua».

La persiana no és un espai públic

Enmig de la compareixença davant els mitjans amb què el col·lectiu ha fet pública, al punt de les dotze del migdia, la situació de Busqué, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha creuat el Mercadal per accedir a l’Ajuntament. La seva presència ha encès els ànims dels allà presents, que han rebut l’alcalde al crit de «Rosa va morir també per culpa vostra!» i han intentat entrar al Palau Municipal per mantenir-hi una reunió on negociar la retirada de la sanció. Efectius de seguretat de l’edifici han barrat el pas tant als membres de Podem i Co.bas com també a tothom que hi intentés fer cap i, des de fora i mitjançant un megàfon, el col·lectiu ha difós la reclamació a l’alcalde, que ha fet passar el sancionat per intercanviar postures.

La multa es justifica en l’article 14 de l’Ordenança de Civisme de Reus, que tracta sobre «grafits, pintades i altres expressions gràfiques» i detalla que «es prohibeix qualsevol tipus de grafit, pintada, taca, gargot, escrit, inscripció o grafisme que es faci sobre qualsevol tipus de superfície o element de l’espai públic i també a l’interior o exterior d’equipaments...» però que no parla en el seu cos d’espais privats.

A la sortida de la trobada, Gonzalo Busqué ha agraït el «talant conciliador» de Pellicer, que «ens ha dit que mirarà de trobar la millor solució possible». L’Ajuntament ha suspès, poques hores abans que es produís aquesta nova protesta pública, una roda de premsa convocada per donar a conèixer les línies de subvenció municipals orientades a pal·liar la pobresa energètica. Els protestants han retret a l’alcalde que «al seu moment, no va fer res per evitar el problema que tenia la Rosa, però sí que va actuar per multar una persona que condemnava la pobresa energètica» i apunten «afany recaptatori i intencions polítiques» en la sanció de 751 euros, perquè «l’Ajuntament li deu coses a Gas Natural, i també al revés».

Efectius de seguretat del consistori han barrat el pas als membres del col·lectiu, i mitjançant un megàfon, han difós la reclamació a l'alcalde.

L'Ajuntament de Reus multa un activista que protestava contra la pobresa energèticaOlívia Molet

Finalment Pellicer s'ha reunit amb el sancionat per intercanviar postures.

L'Ajuntament de Reus multa un activista que protestava contra la pobresa energèticaOlívia Molet

tracking