Diari Més

El pressupost i el model inquieten a la Coordinadora de Barraques

Les entitats creuen que s’haurien de seguir exemples com el de Valls ja que «un recinte obert possibilita millors grups»

Sessió de debat sobre Barraques al CC El Carme, el gener passat.

El pressupost i el model inquieten a la Coordinadora de BarraquesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació econòmica de les entitats que formen les Barraques no és la més òptima. Així ho constata la Coordinadora qui assegura, per mitjà d’un dels seus membres, Adrià Aragonès, que «enguany tenim molts problemes pressupostaris que anem arrossegant des de l’any que va ploure». L’integrant esmenta que «nosaltres posem 15.000 euros per la part de so, música i artística» i afirma que la solució a dia d’avui «no passa necessàriament perquè l’Ajuntament posi més diners directament, cal que hi hagi voluntat política però és un debat que encara està obert».

En el rerefons d’aquesta situació hi ha el debat sobre el model que s’arrossega des de fa uns anys a la capital del Baix Camp. En aquest sentit, Aragonès qüestiona que l’Ajuntament de Reus, «dels 70.000-80.000 euros que posa, la meitat vagin a les despeses a l’empresa de seguretat; si sortíssim d’allí es reduirien dràsticament i es podrien destinar a activitats d’oci i millorar la qualitat».

«Aquí la clau és un recinte obert per evitar tant de personal de seguretat; potser es podria passar-los a pagar uns 20.000 o 15.000 euros». Aragonès constata la pèrdua de pes de les celebracions que es duen a terme a Reus respecte el d’altres poblacions com Valls, on al seu parer, les Barraques van in crescendo: «no hi podem competir en el vessant artístic des del moment en que tenen un recinte obert; allà Sant Joan s’ha consolidat i els diners que posa el consistori faciliten que hi hagi grups d’un nivell molt més elevat que no els nostres i, per tant, les entitats reben uns diners que els permeten que a l’any següent segueixin tenint uns grups més bons».

Per la seva banda, Aragonès fa èmfasi en que «hi ha entitats reusenques que han marxat perquè no estan d’acord amb el model o perquè en aquest moment no poden assumir les hores que destinen a Barraques ja que és un cosa que crema molt, tot i que enguany també és cert que n’ entraran de noves».

Cal recordar que el 16 de gener es va fer una reunió amb la presència de la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, on s’escoltaven les propostes de les entitats, algunes de les quals advocaven per un trasllat al centre.

«Qui dia passa, any empeny»

«De facto, no canviarà res». Les Barraques mantindran almenys un any més el model imperant els darrers anys per la propera festa major, al Parc de la Festa. Segons Aragonès, les queixes i suggeriments que s’han fet no tindran efecte immediat: «No ens han comunicat res i a més, a aquestes alçades de la pel·lícula no seria possible i suposo que qui dia passa, any empeny». Tot i que hi ha «diverses visions» el que queda clar és que «les entitats depenen econòmicament de Barraques per poder fer la feina que fan durant tot l’any; hi ha bastantes entitats que, o no reben subvencions o les que reben no donaria per poder cobrir tota l’activitat; si barraques es deixés de fer les activitats es veurien ressentides», conclou.

tracking