Diari Més

RELLSA va contractar un detectiu privat per espiar una treballadora acomiadada

Dolors Aguas havia denunciat prèviament el grup Innova, del qual RELLSA en forma part, per tràfic d'influències, prevaricació i falsedat documental

Imatge d'arxiu del Pavelló Olímpic Municipal de Reus, gestionat per Reus Esport i Lleure.

Declaren nul l'acomiadament d'una treballadora de RELLSA delegada de la CGTAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cas de Dolors Aguas, la treballadora de Reus Esport i Lleure (RELLSA) i delegada sindical de la CGT acomiadada de l'empresa municipal, ha permès conèixer mètodes d'espionatge emprats pel consistori i per Innova, i una denúncia per part de la treballadora per irregularitats al conglomerat d'empreses municipals Innova. RELLSAforma part del grup Innova de Reus, majoritàriament de l'àmbit sanitari, denunciat i investigat per múltiples irregularitats, que ara es denomina Reus Serveis Municipals.

RELLSA va acomiadar la treballadora justificant concurrència deslleial percompaginar la seva feina amb la d'una fundació (centrada especialment en l'esport geriàtric), i per absències injustificades.Dolors Aguas va denunciar que amb el seu acomiadament s'havien vulnerat drets fonamentals, perquè estava embarassada i, a més, l'empresa municipal havia contractat un detectiu per espiar-la i havien rastrejat les seves trucades i activitat a internet.

El jutge, en una sentència de 51 pàgines que serà recorreguda per l'empresa municipal, dóna parcialment la raó a la denunciant i declara la nul·litat de l'acomiadament, tot i que no estima la vulneració dels drets fonamentals. La sentència relata que, el 6 de setembre del 2015, el llavors regidor d'Esports i president de RELLSA Joaquim Enrech (PDeCAT), va rebre un correu electrònic anònim que acusava Dolors Aguas d'usar recursos públics en la seva labor a la fundació.

El 5 d'octubre, el gerent de RELLSA va contractar un detectiu privat «per verificar la veracitat d'un escrit de queixa que qualifica d'anònim» i l'empleada, tot i ser delegada sindical, «va ser sotmesa a una vigilància excessiva», relata la sentència. «No deixa de sorprendre un desplegament de mitjans de tal envergadura com a resposta a una simple denúncia anònima i cal preguntar-se si els responsables de l'empresa obren d'igual manera en casos similars», assenyala el jutge.

Una denúncia prèvia de l'empleada contra Innova

La sentència revela que, el 17 d'abril del 2014, Dolors Aguas, en qualitat de secretària de la secció sindical de la CGT, havia presentat una denúncia a la Fiscalia per tràfic d'influències, prevaricació i falsedat documental al grup Innova. No obstant això, el jutge assenyala que «no consta que l'empresa hagi tingut coneixement d'aquesta denúncia abans del present procediment».

El veredicte també recull extractes de l'informe del detectiu, en què destaca que el 15 d'octubre del 2015, després de diverses gestions, «a les 11.47 hores (Dolors Aguas) va entrar a la caserna de la Guàrdia Civil de Tarragona, on va estar una hora i 52 minuts». A més del detectiu, els serveis informàtics de l'Ajuntament deReusvan rastrejar les trucades des de telèfons de RELLSA i l'activitat de l'empleada a internet i van informar de 38.771 connexions entre el 6 de setembre i el 27 d'octubre del 2015.

El jutge també cita l'informe del pèrit judicial informàtic, Josep Jover, qui veu indicis de delicte per la metodologia usada per rastrejar l'activitat digital de la denunciant i no preservar la cadena de custòdia, malgrat afectar dades personals protegides. D'una altra banda, la Inspecció de Treball ha obert un expedient sancionador a l'empresa municipal per «atemptar contra la dignitat» d'Aguas, qui sosté que la van assetjar per la seva activitat sindical i per haver denunciat suposades irregularitats a Innova.

L'empresa, de la seva banda, nega aquest assetjament i titlla Aguas de «treballadora conflictiva», segons l'actual regidor d'Esports i president de RELLSA, Jordi Cervera.

tracking