Diari Més

Bombers retiren un rusc d'abelles d'una de les oliveres a la plaça Llibertat

Apicultors del cos de seguretat hi van ubicar una capsa per endur-se l’eixam amb la reina

Un instant de la intervenció per traslladar la colònia d'abelles que s'havia instal·lat a peu de carrer.

Bombers retiren un rusc d'abelles d'una de les oliveres a la plaça LlibertatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un eixam d’abelles que havia fet el rusc a una de les oliveres que ocupen els extrems de la plaça de la Llibertat va ser retirat, ahir, amb la intervenció d’apicultors dels Bombers de la Generalitat. Una dotació del cos de seguretat va desplaçar-se, cap a dos quarts de sis de la tarda, al centre de la ciutat en una escena que, coincidint amb l’arribada de la calor, ha estat més o menys freqüent a Reus en els últims anys.

Fonts de Bombers expliquen que el protocol habitual quan es tracta, com va ser aquest cas, d’abelles, sol passar per «localitzar la reina i col·locar al lloc una capsa per endur-se-la més tard, de manera que tota la resta la segueixen i es desplaça l’eixam». I detallen, també, que els efectius que hi intervenen hi acudeixen «protegits convenientment amb els tratges d’apicultor».

Els propis bombers que instal·laven la capsa a la plaça de la Llibertat, amb la intenció de recollir-la a darrera hora del dia, concretaven que la presència de les abelles a aquesta concorreguda zona no era perillosa amb la caiguda de la tarda, un moment en què «ja no piquen».

L’actuació consistia, de fet, en fer caure el rusc dins el recipient, amb l’ajuda del pal llarg d’una escombra, i mantenir-lo durant unes hores a la mateixa olivera per recuperar els insectes. Un cop amb la reina a dins, la capsa se segella i «es duu el rusc, aïllat amb la reina, a un altre indret que pot estar o bé el parc de bombers o als terrenys d’algun apicultor».

Actuacions com la que ahir es va veure al municipi «són molt freqüents en aquesta època. No passa durant tot l’any sino que comença la calor i, aquests dies que ja n’ha començat a fer, comencem a rebre avisos d’aquest tipus, que requereixen el servei d’apicultors quan algun veí o una persona que passa alerta que hi ha vespes o abelles». En el cas de les vespes, però, «s’aplica un fum al mateix lloc» i no es traslladen.

A les pastisseries

La imatge del rostre del rostre de l’escultura a la plaça del nen de les oques, sense anar més lluny, coberta l’any passat per un eixam d’abelles és una de les més vistoses que la presència dels insectes ha deixat a la capital del Baix Camp en els darrers temps. També la de aparadors de fleques i pastisseries on rondaven, llavors amb l’entrada del fred, cap als mesos de novembre o desembre, s’ha tornat també ja relativament familiar.

tracking