Diari Més

Sanitat

Reobren les dutxes del Sant Joan després d'haver eliminat de l'aigua el rastre de legionel·la

L’Hospital aixeca les mesures preventives, amb el negatiu d’un nou control i sense registrar cap contagi, i personal d’infermeria informarà els pacients de la fi de les restriccions

Fonts de l'equipament confirmaven ahir que, amb la restricció, no existeix risc per a les persones.

Un positiu als controls de legionel·la fa tancar totes les dutxes a l'HospitalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aigua ha començat a rajar de nou a les dutxes de l’Hospital Sant Joan de Reus, aquest dijous al matí, després que, a mitjans de març, la Comissió de Malalties Infeccioses en restringís l’ús a tot el centre pel resultat positiu d’algunes mostres preses en el darrer control de legionel·la, tal com va avançar el DIARI MÉS. La mesura, preventiva i que afectava també les fonts ornamentals però no les aixetes, s’està aixecant progressivament, segons confirmen fonts del propi equipament. I hi ha previst que sigui el personal d’infermeria qui informi els pacients, al llarg de les properes hores, que ja poden tornar-se a posar sota la dutxa.

La prohibició es retira en haver rebut el Sant Joan l’informe satisfactori sobre un segon test que va realitzar-se al sistema de conducció d’aigua un cop s’hi havia aplicat, també per prescripció de la Comissió de Malalties Infeccioses, una intervenció al moment de detectar-se els positius. El tractament, que rep el nom de xoc tèrmic, consisteix en fer córrer aigua a una temperatura força elevada, proper als 70 graus, a través de les canonades, amb el subministrament tancat. I ha servit, apunten les mateixes fonts, per fer desaparèixer el bacteri dels trams on les primeres anàlisis n’havien revelat la presència.

Cap pacient ha resultat afectat

El tancament de les dutxes s’havia materialitzat dies abans de dur a terme el xoc tèrmic i abans de realitzar, també, aquest segon control que ara permet començar a reobrir-les. Des del Sant Joan detallen que cap usuari no ha resultat afectat per legionel·la, precisament «gràcies a la implantació de mesures com aquesta, que han estat preventives». Al moment de transcendir les restriccions a l’ús de l’aigua també concretaven que «no es pot dir que a l’Hospital hi hagi legionel·la» i que els resultats positius en aquests tests rutinaris a les instal·lacions són relativament «habituals».

Precisaven, alhora, que la prohibició va aplicar-se únicament sobre les dutxes i no sobre les aixetes, i que l’equipament només va romandre sense subministrament d’aigua durant les hores que s’hi va executar el xoc tèrmic «perquè ningú no obrís i es cremés». Es va fer així perquè l’aigua que raja de la dutxa ho fa «de manera dispersa» a través del difusor, fet que propiciaria que, a certes temperatures, la legionel·la es pogués arribar a contagiar més fàcilment.

La informació als usuaris

En aquestes prop de tres setmanes sense dutxes els pacients del Sant Joan han tingut «garantida» la higiene amb mitjans alternatius com les esponges sabonoses –que ja s’empren amb persones que no estan en situació de fer servir una dutxa–, tot i que alguns es queixaven fa pocs dies que no havien estat informats del tancament i que s’havien estat dutxant durant la seva estada al centre. Altres feien públic també el malestar pel fet que els protocols provisionals d’higiene «no són pràctics ni igual de còmodes».

L’aixecament de la mesura preventiva arriba ara dins el termini que s’havia anunciat inicialment, i que contemplava que l’Hospital recuperés la normalitat en aquest àmbit per Setmana Santa.

tracking