Diari Més

El so de Calanda ensordeix el centre abans d'enfilar la processó de l'Amargura

Els timbals van retronar al Mercadal en una mostra especial per la Capital de la Cultura Catalana 2017 que obria les portes a la Setmana Santa

Els timbalers durant la processó de l'Amargura de Reus, a la qual assisteixen any rere any.

El so de Calanda ensordeix el centre abans d'enfilar la processó de l'AmarguraOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El so ensordidor dels Timbals de Calanda va irrompre ahir a Reus abans d’hora. I ho va fer en ple Mercadal. El col·lectiu, en una picada d’ullet a la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, hi va oferir una mostra especial abans de recuperar el guió i acompanyar un cop més, per la històrica vinculació entre la Confraria de la Verge de l’Amargura i el centre aragonès El Cachirulo, la processó amb què la ciutat s’interna en el gruix del programa de Setmana Santa.

El desplegament timbaler al centre va deixar una imatge peculiar, amortida pels edificis que envolten la plaça i que provocaven el contrast entre la intensitat de l’actuació i la discreció de la percussió en allunyar-se només uns metres. El bell mig del Mercadal es va tenyir de morat mentre, al voltant dels Tambores y Bombos de Calanda, els devots i curiosos contemplaven una escena única, a plena llum del dia i que mai no s’havia donat a la ciutat.

El vessant de la tradició

Prop d’una hora més tard, se citaven al carrer per gaudir de la processó de l’Amargura. Tal com és habitual, la processó es va iniciar cap a un quart de nou del vespre en dos punts diferents. La Confraria de la Verge de l’Amargura va sortir del carrer Ample alhora que la Confraria de Sant Tomàs d’Aquino, coneguda popularment com dels Estudiants, iniciava el seu recorregut a la plaça de la Sang. Els timbalers de Calanda i una representació de la Confraria Nostre Pare Jesús Natzarè també d’aquesta població aragonesa va acompanyar la Confraria de l’Amargura.

Els dos grups es van trobar a la plaça Prim on seguint la tradició dels anys anteriors, els Armats que avançaven amb les dues formacions es van ajuntar. Des de la plaça Prim, tots els confrares van seguir conjuntament cap als ravals de Jesús i Martí Folguera per acabar davant de l’institut Salvador Vilaseca. El pas de la Verge de l’Amargura obria la professó mentre que el misteri del Petó de Judes la tancava i, en arribar a la parròquia de Sant Francesc, hi va entrar solemnement.

Aquest Dimecres Sant, hi ha prevista la processó del Prendiment i la processó Penitencial, ambdues a dos quarts de vuit del vespre des del temple de la Puríssima Sang i la parròquia de Sant Josep Obrer respectivament.

tracking