Diari Més

Municipal

L'Hospital taca un pressupost centrat en Cultura, Projecció i Benestar

El govern planteja una proposta de 323 milions per al 2017 que retalla en l’Aeroport i perdrà el Pla de Barris amb el «no» del ple

Hospital de Sant Joan de Reus

Hospital de Sant Joan de ReusAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta de pressupost municipal 2017 que el govern portarà a votació en el ple de demà compta amb 323 milions d’euros i centra els grans increments en les àrees de Cultura, Projecció de ciutat i Benestar Social. Acusa la delicada situació econòmica de l’Hospital Sant Joan que, a través de l’exempció de l’IBI i dels interessos pel Pla d’Ajust retalla ingressos al projecte de comptes. El plantejament de l’executiu municipal limita apostes com la de la Taula Estratègica de l’Aeroport de Reus, que veurà reduïda l’aportació en 71.000 euros. La forta inversió realitzada per la Diputació de Tarragona en els Jocs Mediterranis, l’any 2016, fa caure ara les xifres d’Esports que, amb tot, preveuen més ajudes a entitats i clubs.

Augmenta la previsió de recursos per a detectar casos de pobresa energètica i es contemplen imports per a la materialització de la Reus Film Office o l’execució de millores a biblioteques municipals i teatres, en un capítol esperonat per la venda del xalet de Pedrol Rius. El Pla de Barris per a Immaculada i Sol i Vista condiciona la subvenció de la Generalitat –d’un 50% del total de l’actuació– a l’aprovació de l’expedient, davant el qual les forces a l’oposició han avançat el «no» en bloc les darreres setmanes. Si un nou pressupost no tira endavant enguany, deixaran d’entrar a l’Ajuntament 500.000 euros en actuacions i es perdrà el Pla de Barris.

Amb tot, el govern no hi renuncia, i el regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, avisava ahir que «queden encara 48 hores i les esgotarem fins a l’últim minut». Enrech justificava la presentació de la proposta de pressupostos al ple tot i s’esperi el suport per prosperar en «l’obligació que, com a govern, tenim. I no és obligació legal sinó, d’alguna manera, ciutadana. Si s’aproven, els pressupostos seran un mèrit de tots i si no ho fan, un demèrit de tots». El regidor feia una «crida a la responsabilitat» de CUP, PSC, Ciutadans i PP i recordava que si no hi ha llum verda demà i, per tant, es manté la situació de pròrroga, «no serà perquè el govern no hi hagi esmerçat tots els esforços». En relació a fins a quin punt la no aprovació dels comptes lligaria les mans del govern pel que resta del 2017, el regidor precisava que «hi ha mecanismes de modificació de crèdit» tot i apel·lar de nou a la «responsabilitat».

«Que la solució vingui de dins»

Enrech es pronunciava també sobre el llast que la tessitura en què es troba l’Hospital ha suposat per a la proposta de pressupost i deia que aquesta «és una qüestió a resoldre». «El que s’ha d’intentar és que les solucions per a l’Hospital vinguin del propi Hospital i no de fora. I amb fora em refereixo a l’Ajuntament», afegia, i concloïa que «tenim el convenciment que es resoldrà». Pel que fa als comptes de les empreses municipals –que s’emporten 214.167 euros del global, mentre que als organismes autònoms es destinen 7.320.351 i el pressupost de l’Ajuntament completa els 323 milions–, el del Grup Salut no varia respecte a l’exercici anterior i es planta en els 161.816 milions d’euros, la xifra més elevada amb diferència, succeïda pels 29.985 milions de Reus Serveis Municipals. En detall, l’Hospital Sant Joan disposaria d’1.211.033 euros per l’adquisició d’acceleradors lineals ubicats ara a la Santa Creu de Tortosa i a la plaça del Gegant Indi de Reus, i per a millores als equipaments, les instal·lacions a més de nou utillatge i mobiliari. El CMQ, de 260.861 euros a invertir en instal·lacions i equipament mèdic i Gecohsa captaria 250.000 euros en inversions de reposició. Sobre aquest punt, Enrech subratllava que «la concessió acaba al 2018».

Taula Estratègica i biblioteques

Pel que fa a l’Ajuntament, i per àrees, Promoció perd un 5,6% arran de la reducció de 71.000 euros en l’aportació a la Taula Estratègica de l’Aeroport, tot just ara que l’aeròdrom espera una temporada turística de rècord. Participació Ciutadana perd un altre 5,8% i Salut, per la dissolució de l’Institut Doctor Frias, reflecteix un -57,7% que «no repercuteix en la realitat». Les que més guanyen són Projecció de Ciutat, que augmenta un 20,8% i s’enfila als 988.370 euros perquè «cada any la previsió quedava curta i havíem de recórrer a modificacions», explicava Enrech. Benestar Social puja un 14,5% i fins als 5.268.324 euros amb iniciatives centrades en l’escolarització i l’habitatge social i Cultura posa el topall en 4.241.851 euros: la capitalitat de la Cultura Catalana Reus 2017 i millores als equipaments motiven l’increment. Entre les noves inversions projectades ara per l’Ajuntament hi ha emissores per a la Guàrdia Urbana, l’impuls al vessant digital i, sobretot, actuacions a la via pública –carrils bici o pipicans– i de reposició d’infraestructura en Medi Ambient.

tracking