Diari Més

Solidaritat

El Col·legi Pare Manyanet destina els menús que sobren al menjador social

És el tercer centre que s’incorpora a la Gestió Alimentària per cedir els àpats que els escolars no consumiran als qui no en tenen

Una imatge d'arxiu d'un operari de la xarxa, amb carmanyoles.

El Col·legi Pare Manyanet destina els menús que sobren al menjador socialOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi Pare Manyanet s’ha incorporat, tal com ja ho van fer a principis de l’any 2015 les escoles Montsant i Puigcerver, al Programa de Gestió Alimentària Responsable que impulsa Reus i cediran, així, tant els menús de prova –anomenats menús testimoni– com els que no hagi calgut servir als alumnes durant el menjador per a la segona línia de recuperació d’aliments. L’adhesió al protocol propiciarà que, en lloc de perdre’s, els àpats puguin servir-se als dos menjadors socials amb què compta la ciutat, el del carrer Sant Francesc Bartrina –on hi ha cuina pròpia i s’elaboren les receptes– al centre i el que es troba localitzat al barri Sant Josep Obrer.

Als dos punts s’ofereixen dues modalitats de menús: els presencials i els que són per emportar. És a dir, hi ha persones que van a dinar als menjadors i n’hi ha que van cada dia a recollir els menús que mengen a casa seva. Les treballadores socials de Càritas i de Serveis Socials de l’Ajuntament determinen quines persones o famílies necessiten el servei. A banda de les tres escoles, també empreses vinculades al sector o càterings cedeixen menjar cuinat al projecte. En el cas dels centres d’ensenyament, però, i tal i com apunta la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, al darrere de tot plegat queda també «un aprenentatge que fa veure als nens el valor del menjar i de poder-lo aprofitar. Per nosaltres és important perquè això té un impacte en tota l’escola i que pot quedar per a la vida».

Tres nous supermercats

A banda de les escoles que porten a terme la col·laboració a través dels menjadors, el Programa de Gestió Alimentària Responsable compta també amb les aportacions de productes de diferents establiments i supermercats. Al 2016, se’n han afegit tres més, dos de nous i un que hi havia estat i va donar-se de baixa.

En general, el projecte va viure un increment del 6,6% en el total dels aliments recuperats, mentre que en concret la segona línia –amb menjar fresc i també cuinat, i on posen el seu granet de sorra els centres escolars– va disparar-se per damunt d’un 70% i va arribar a recollir 16.796 quilos. En primera línia, la xifra va caure un 2,8% perquè se’n van lliurar menys que l’any anterior. En dades globals, el Programa de Recuperació d’Aliment Frescos va evitar que es perdessin 199.583 quilos de menjar en bones condicions, segons dades de la Memòria de Serveis Socials de Reus 2016. La Xarxa d’Aliments compta amb més de 6.200 persones beneficiàries i està coordinada a través del Pla Local d’Inclusió Social del municipi.

Uns 30.800 dinars

Els menjadors socials van ajudar al 2016 fins a 465 persones i van servir 30.843 àpats. Més de la meitat d’aquests prop del 58%, es van donar ja en format carmanyola. Amb tot, els menjadors van lliurar gairebé 6.000 àpats menys que al 2015. Els possibles motius són el descens de derivacions de persones i de derivacions de famílies amb infants en risc de vulnerabilitat que tenen beca de menjador escolar i no han hagut de recórrer a aquest servei.

tracking