Diari Més

Política

El govern avisa al PSC que veïns dels barris pagaran el «no» al pressupost

Martín parla de manca de confiança en l’equip de Pellicer i Enrech destaca que «sempre hem prioritzat els interesso de ciutat»

El primer secretari dels socialistes, Andreu Martín, va argumentar ahir la decisió de l'assemblea.

El govern avisa al PSC que veïns dels barris pagaran el «no» al pressupostOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El «no» de l’executiva del PSC, en una decisió avalada unànimement aquest dimarts per l’assemblea de militants, a l’acord per l’aprovació d’un pressupost municipal per al 2017 deixa penjats els punts d’entesa que mesos de diàleg havien quallat entre govern i Grup Municipal socialista. Un d’ells, la inversió aproximada d’1,2 milions d’euros als barris Immaculada i Sol i Vista que, a proposta del PSC, quedava inclosa en l’expedient de PDeCAT, Ara Reus i ERC. Una altra, 250.000 euros que haurien servit per materialitzar una primera part de l’ampliació projectada al Centre de Lectura.

La negativa, fonamentada en un seguit d’aspectes que «individualment no eren prou importants però que, en conjunt, han generat malestar suficient i pèrdua de confiança per no donar suport als pressupostos», la concretava ahir el primer secretari del PSC, Andreu Martín, en tres punts bàsics: el deute de 8,4 milions d’euros amb què ha tancat l’exercici 2016 l’Hospital Sant Joan, que «supera de llarg el que s’esperava» i del qual «ens vam assabentar un cop a la cadira del Consell d’Administració»; les actuacions judicials vinculades a la fabricant de pròtesis Traiber que, en paraules de Josep Prat, apuntaven un suposat finançament de la campanya de CiU al 2011 per part de l’administrador de l’empresa que l’alcalde va desmentir; i la reubicació del Reus Deportiu de rugbi a les instal·lacions no homologades de La Pastoreta per la conversió del camp de l’Estadi Municipal on competien en dos on ara entrena el CF Reus de Segona. També la fusió de l’IMAC i l’Institut de Museus «sense un rumb clar sobre l’ens que haurà de dirigir la cultura a la ciutat».

Martín explicava ahir que la negociació amb el govern «va ser sincera» però que «hi va haver un moment en què enteníem que no tenia sentit fer-hi un retorn perquè no vèiem la possibilitat que es donés una bona finalitat al pressupost». En total, van ser 16 punts els que el PSC va plantejar, 11 dels quals van ser acceptats i altres 5 quedaven encara en l’aire. Sobre l’aval de l’assemblea de militants al «no» de l’executiva, el socialista detallava que «hi ha militants, pocs, i excepcionals, que també es manifestaven a favor de pactar, però es va acordar la unanimitat en aquest sentit». Tot i això, «estem compromesos amb qüestions com el Grup Salut», subratllava el primer secretari, que deia que, en temes com aquest, «juguen qüestions del passat, però és que no tenim un govern diferent». En aquest nou escenari, «hem de replantejar-nos quin serà el nostre paper en els dos anys de mandat que queden», afegia. I és que això que el Grup Municipal no està «tancat a res», ni tampoc a modificacions de crèdit, amb el pressupost del 2016 prorrogat des del gener.

L’alcalde farà balanç avui

Prop de dues hores després que Andreu Martín comparegués per fer balanç del posicionament de l’assemblea, l’endemà de la decisió, ho feia el regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech. En una atenció als mitjans que no va admetre preguntes, Enrech va traslladar la resposta del govern i va dir que «lamentem les discrepàncies entre el Grup Municipal del PSC i la militància en una decisió que acceptem». El regidor va apuntar que la manca d’acord pel pressupost tindrà conseqüències sobre els veïns dels barris Immaculada i Sol i Vista –amb aquest milió d’euros d’inversions que no es farà– i que «el govern sempre ha prioritzat els interessos de ciutat». L’alcalde explicarà avui els detalls de les negociacions.

tracking