Diari Més

Jorge Batesteza justifica al Tribunal de Cuentas els treballs contractats amb Innova

L’arquitecte testifica sobre les factures per la construcció del nou Hospital

Una imatge de l'exterior del Tribunal de Cuentas, a Madrid.

Jorge Batesteza justifica al Tribunal de Cuentas els treballs contractats amb InnovaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arquitecte Jorge Batesteza va declarar ahir, com a testimoni i a petició d’un dels lletrats de la defensa, al Tribunal de Cuentas (TCU), en una compareixença prevista per a les dotze del migdia i que va allargar-se durant més d’una hora en la seu de l’òrgan a Madrid. Ho va fer en el marc del procediment que investiga retribucions variables i els pagaments presumptament injustificats per valor d’1,2 milions d’euros que van realitzar-se a l’empresa de l’exdirector de CatSalut, Carles Manté, i al propi Batesteza, vinculats a la construcció del nou edifici de l’Hospital Sant Joan.

Aquesta part de la causa inicial –n’hi ha mitja dotzena al TCU, algunes de les quals tenen ja sentència–, on l’Ajuntament es manté personat amb la finalitat de recuperar les quantitats, es dirigeix contra l’exdirector del hòlding d’empreses municipals Innova, Josep Prat, i contra l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez.

Un relat de les feines

Durant la seva compareixença al departament segon de la Secció d’Enjudiciament del TCU i davant la magistrada Margarita Mariscal de Gante –qui va ser Ministra de Justícia amb el primer govern d’Aznar–, Batesteza va detallar, a preguntes dels advocats, els treballs que segons diu va executar, contractat per Innova, entre els anys 2007 i 2010, el tram en què van dur-se a terme les obres per aixecar l’equipament sanitari. Va manifestar, també, haver traslladat al mateix Ajuntament, l’any 2012, diversos maletins amb la documentació que acreditaria aquestes feines. I va referir-se a les actes de visites d’obra, que són més d’un centenar, on hauria quedat recollida la seva presència com a assessor de la propietat per a Innova.

Això és perquè el hòlding municipal hauria considerat oportú contractar un expert en el sistema d’infraestructures sanitàries per encarregar-se del seguiment i el control als tècnics que tiraven endavant les obres, sempre segons la versió de Batesteza i tal com apunten fonts properes al procediment. Les mateixes fonts concreten que el testimoni de l’arquitecte, que va consistir en un relat de les tasques que li eren pròpies, seguiria la línia de la declaració al TCU de Prat i Pérez, que al seu moment van refermar-se en la transparència de la contractació de Manté i Batesteza, la qual sustentaven en l’impuls a un model sanitari d’èxit.

A l’espera de sentència

A principis d’aquest mateix mes de març, de fet, s’havia celebrat ja, i repartida en dues jornades, la vista oral per aquest procediment al TCU. Restava pendent de practicar, però, la testifical de Batesteza, que no va tenir lloc en trobar-se l’arquitecte a l’estranger. La previsió és que el de Batesteza hagi estat l’últim testimoni que tanqui el judici oral. Les parts tenen tres dies per presentar els escrits de conclusions i el departament segon de la Secció d’Enjudiciament pot emetre sentència a partir dels 20 dies.

tracking