Diari Més

La talla de la Verònica passa pel taller, malmesa per les humitats

La Germandat de Sant Josep Obrer restaura la trompeta del saió i espera la Setmana Santa

Experts del taller Avall treballen en els fanals que il·luminen la Verònica.

La talla de la Verònica passa pel taller, malmesa per les humitatsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses confraries de Reus, entre elles la Confraria de la Verònica i la Germandat de Sant Josep Obrer es preparen per viure intensament la Setmana Santa, tot posant a punt el seu patrimoni. És per això que part de les seves peces estan passant aquests dies per processos de restauració.

La Germandat de Sant Josep Obrer, organitzadora del Viacrucis Solemne i Penitencial pel barri el dimecres Sant, hi incorpora any rere any alguna millor. Aquest 2017, l’entitat ha desinsectat i desinfectat el misteri d’anòbids i xilòfags, una tasca que ha estat portada a terme pel taller Avall de Reus, i posteriorment ha sotmès a un procés de conservació i restauració la trompeta del saió que es trobava parcialment trencada. El conjunt escultòric va ser creat l’any 1947 i va ser obra de l’artista reusenc Joan Maria Sotoca.

La talla de la Verònica s’estava malmetent pel seu actual emplaçament, el magatzem municipal on es desen els misteris. És per aquest motiu que s’ha procedit a realitzar un seguiment de l’estat de l’obra, estabilització amb un nou medi per tal d’evitar la proliferació d’esquerdes i finalment s’ha procedit a ressanar el daurat de la peanya que s’estava malmetent per causa d’un índex massa elevat d’humitat i temperatura. Així, en el cas de la Confraria de la Verònica, fa dos anys ja es va restaurar la talla de fusta policromada, datada del 1950 i signada pel prestigiós escultor barceloní Josep Camps i Arnau. Enguany però, i com a conseqüència del mal estat dels fanals realitzats pel mestre artesà ferrer de Reus Josep Barriach, la confraria els ha dut a la mateixa empresa per tal de fer-los passat igualment per feines de conservació i restauració. Els treballs han consistit en l’eliminació de repintats, estabilització del suport fèrric, substitució de vidres trencats i la creació d’un nou sistema d’il·luminació, emprant un dipòsit reutilitzable de cera líquida. Aquest sistema És molt més net que la cera tradicional, tal com expliquen des d’Avall.

Jesús Natzarè de Riudoms

Entre altres peces significatives i relacionades amb la Setmana Santa que també s’estan restaurant ara destaca la imatge de Jesús NatzarÈ de Riudoms, una figura molt estimada i preuada pels riudomencs. I també el Sagrari de fusta daurada i policromada emprat en el monument de Dijous Sant a la parròquia de Sant Jaume de Riudoms. En els darreRs anys, pel taller del carrer Riudecols han passat múltiples peces que han pogut tornar a lluir en el marc de la Setmana Santa al Baix Camp.

tracking