Diari Més

Judicial

El cap de traumatologia va avisar per 'mail' de pressions per emprar Traiber

El director de Cirurgia Ortopèdica del Sant Joan va alertar la direcció mèdica que denunciaria si se seguia insistint en les pròtesis

alt

Luis Márquez, afectat, jutjat, Reus, advocat, Traiber, hospital, pacient, pròtesi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les «pressions» que rebia per implantar pròtesis de la marca Traiber van portar el director del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Reus a enviar un correu a la direcció mèdica del centre on va deixar constància que, si aquestes no cedien, denunciaria la situació. Així es desprèn de la seva declaració, com a testimoni, al Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, la qual va prestar a finals del maig del 2015 i que apareix al sumari de la peça número 4 del cas Innova. En ella, el metge reitera la «pressió» que sentia i que no trobava normals algunes escenes a què assistia, vinculades el centre sanitari.

El cirurgià havia posat en entredit, des que accedís al càrrec al 2010, el disseny i la durabilitat de les peces almenys per a les característiques d’algun col·lectiu de pacients i, per això, a partir del 2011, l’equipament havia diversificat la compra cap a altres empreses amb sistemes adaptats a persones més actives. Davant la postura envers la fabricant Traiber, el gerent de l’empresa, Luis Márquez, va insistir en mantenir un seguit de reunions que acabarien amb el doctor negant-se a seguir col·locant els implants de la firma tot i sentir-se «màximament pressionat» per a fer-ho.

Després de l’advertència als seus caps que no suportaria més la situació, a principis de novembre del 2014, el doctor va rebre l’alerta sanitària en relació amb els problemes de Traiber i va ordenar la retirada de totes les pròtesis de la firma. Inicialment, havia detectat ja que les pròtesis no s’adequaven a un grup de pacients més joves i actius, i que altres empreses produïen i comercialitzaven peces amb més prestacions i un preu similar a les de Traiber. Amb la diversificació i, per tant, la limitació del nombre de compres a Traiber, sempre segons el testimoni del cirurgià, el metge va explicar a Márquez els motius del nou escenari: problemes que, al seu criteri, plantejaven els productes de Traiber. L’empresari va respondre proposant-li entrar en «col·laboració estreta». Una invitació, aquesta, a què el facultatiu es va negar i que derivaria, diu, en més trobades on l’administrador de Traiber va oferir-li llavors «un percentatge de les pròtesis que col·loqués», cosa que el director del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Sant Joan manté que també va rebutjar.

El cirurgià va plantejar a Luis Márquez l’opció de buscar una millora tècnica dels implants, en cites a què van assistir enginyers de Traiber, però es va adonar que l’empresari no volia fer-ho perquè la millora suposaria invertir en renovar la maquinària i desfer-se d’un estoc que ja existia i que havia costat uns diners. Com que no hi havia entesa, el metge va deixar d’implantar pròtesis de genoll de Traiber i les va canviar per unes que considerava que eren millors i que tenien un preu competitiu.

Reduir les llistes d’espera

Per la necessitat de reduir les llistes d’espera i pel fet que un dels subministradors suïssos a què havien acudit va tancar la distribució a Espanya, a finals del 2013, a l’Hospital Sant Joan van decidir tornar a col·locar pròtesis de Traiber, sempre «a persones molt senils i amb una activitat física molt baixa», per a les quals aquestes peces sí que resultaven adequades, i només «una quantitat molt petita», tal com consta en l’acta de la declaració. Amb un augment de subministrament de totes les fàbriques, les llistes es van reduir. El director del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia precisa que, tot i ser apropiades les pròtesis per a aquests pacients en concret, mai no hauria tornat a recórrer a Traiber, si Traiber i l’Ajuntament no haguessin estat tan insistents, i apunta una de les darreres reunions on Márquez apel·lava a la condició d’empresa local i a la potenciació de la regió per aconseguir compres. Assegura que no es va sentir pressionat per Teresa Gomis, però sí per altres persones. A mitjans del 2014, les reunions van acabar-se.

Abans, la pressió havia assolit unes cotes en què Márquez, tal com apunta l’acta de la declaració, va arribar a plantejar al doctor que formés part de l’empresa Traiber per tal d’incrementar la presència a l’Hospital Sant Joan.

tracking