Diari Més

Municipal

L'Ajuntament acaba als jutjats per no expropiar una casa al barri del Carme

La propietat del número 9 del carrer Vapor Vell presenta recurs al Contenciós-Administratiu davant la negativa del ple al tràmit

Una vintena d'immobles estan pendents de la reforma.

L'Ajuntament acaba als jutjats per no expropiar una casa al barri del CarmeOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els propietaris del número 9 del carrer Vapor Vell han presentat recurs al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona després que el ple del passat 16 de novembre del 2016 decidís no acceptar la sol·licitud d’expropiació que havien formulat en relació a casa seva. El cas es remunta al 2005, quan estava previst que entrés en vigor una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) la qual convertiria la zona on s’aixeca el número 9, al barri del Carme, en l’anomenada plaça del Vapor Vell.

Materialitzar el projecte comportava l’expropiació dels habitatges –una vintena– que ocupen els terrenys on havia d’aixecar-se la nova plaça. Transcorreguts prop de tres anys sobre el termini en què la reforma hauria d’estar completada i sense que aquesta hagués començat, els propietaris van demanar que es fes efectiva l’expropiació de la casa, la qual havia de portar a terme l’Ajuntament. Aquest, però, s’hi nega ara per «manca de recursos» i s’agafa a un dels articles que regula les expropiacions i que permet no aplicar les sol·licituds a «terrenys on hi hagi construccions o instal·lacions en ús o susceptibles de ser utilitzades, per a ús propi o per obtenir-ne un rendiment econòmic».

Un informe emès pels Serveis Tècnics Municipals d’Arquitectura determina que l’immoble del número 9 del carrer Vapor Vell «és susceptible de ser utilitzat» i, per tant, l’Ajuntament no té l’obligació d’expropiar-lo tal com una dècada enrere va acordar. En el ple del novembre en què, amb els vots favorables del govern i l’abstenció en bloc de l’oposició va prosperar la no acceptació de la petició d’expropiació per ministeri de la Llei, el regidor d’Urbanisme, Marc Arza, detallava que «els propietaris ens demanen que procedim a l’expropiació. Ens hi oposem perquè la llei ens ho permet, entre altres coses, perquè l’habitatge està en bon estat i permet que la família hi continuï vivint. Sí que confirmen la nostra intenció de, tan aviat com hi hagi disponibilitat, tant en aquest habitatge com en la resta dels que estan afectats al barri del Carme, procedir a l’expropiació per poder acabar el projecte de remodelació del barri tan aviat com sigui possible».

«Tan aviat com sigui possible»

En el debat d’aquest punt de l’ordre del dia, el regidor de la CUP Oriol Ciurana apuntava que «l’Ajuntament utilitza les lleis, en la seva mesura, com a ell li ve de gust i no com per a una família que fa deu anys que té una expropiació damunt seu i que no pot desenvolupar la vida amb la normalitat que tocaria: ja que li prenen una casa, poder-la cobrar perquè en els moments que estem possiblement sigui més fàcil comprar-ne una altra i no esperar que, quan l’Ajuntament torni a tenir diners, torni a pujar la bombolla. Trobem poc lícit que l’Ajuntament es faci enrere amb una família que sap que li han d’expropiar una casa però que no sap quan». Arza responia que «l’Ajuntament posa per davant de tot un bé públic com és la remodelació del barri del Carme» i que «tot i que l’expropiació els pot perjudicar, també és veritat que, si el preu de l’habitatge puja, el preu de l’expropiació pujarà». El Grup Municipal cupaire entén que les condicions de l’immoble en qüestió tampoc no són les òptimes perquè hi visqui una família, tot i les conclusions de l’informe dels Serveis Tècnics. «Mantenim el contacte amb les famílies afectades i farem les expropiacions tan aviat com puguem», afegia Arza.

Davant la negativa del ple del novembre, amb tot, els propietaris de l’habitatge al número 9 han decidit continuar endavant en la voluntat que l’immoble sigui expropiat de manera imminent i és per això que han presentat, al Jutjat Contenciós administratiu número 2 de Tarragona, un recurs contra la decisió de no acceptar la sol·licitud d’expropiació que plantejaven.

Votació per comparèixer

El ple d’aquest dijous 16 de març haurà de votar la compareixença de l’Ajuntament en el recurs que ha presentat la família als jutjats, i que té data d’aquest 2017, després que se n’informés aquest mateix dilluns en el transcurs de la Comissió d’Urbanisme i on es van presentar diferents punts de vista sobre aquest tema. La qüestió copa el punt cinquè de l’ordre del dia del ple.

tracking