Diari Més

Cultura

«Reduir la taxa vol dir mirar-nos amb ulls de valor cultural i patrimonial»

El Circ Raluy estrena la modificació a les ordenances fiscals que retalla de 0,18 a 0,06 euros al dia el preu del metre per atraure propostes circenses

Un taller per a nens organitzat pel Circ Raluy al 2015.

«Reduir la taxa vol dir mirar-nos amb ulls de valor cultural i patrimonial»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la seva instal·lació a Reus, el Circ Raluy, que oferirà espectacle a la ciutat entre aquest dijous i el proper 2 d’abril, serà el primer en beneficiar-se de la reducció del preu per metre i dia d’ocupació que l’Ajuntament aplica des del febrer a les propostes circenses. I és que l’ordenança que regula les taxes per a la utilització del vol, sòl i subsòl de la via pública al municipi ha incorporat un epígraf que el fixa en 0,0667 euros, mentre que fins fa poc iniciatives d’aquest tipus pagaven un total de 0,18 euros per metre i dia, més del doble de la nova quantitat. La modificació va entrar en vigor per evitar, tal com explica el regidor d’Hisenda Joaquim Enrech, que «sortissin, de vegades, preus excessius per l’estada dels circs i que eren poc adequats a les seves característiques».

Des del Raluy, el mànager de gira Pep Garcia, que aquests dies enllesteix els tràmits per al desembarcament de la carpa al parc Sant Jordi, reconeixia ahir que «tot i que no és el cas de Reus, hi ha Ajuntaments que, quan calculen els preus, ho fan amb criteris que podríem dir industrials: ocupes tant i et val tant. I una indústria sí que pot produir més com més gran sigui. Però, a un circ, per exemple, hi ha un espai amb els carruatges on viu la gent i del qual no es treu rèdit». «No tot el terreny que ocupem és productiu i hi ha hagut cops que el preu era tan elevat, prohibitiu, que no hem pogut anar a algun poble», afegeix Garcia, que concreta que, a banda d’aquest fet, «també paguem taxa cada dia tot i que no cada dia hi ha actuem i, per tant, no la compensem». I en canvi, «hi ha altres despeses que sí que les paguem i que creiem que hem d’assumir-les, com el de col·locar publicitat al carrer», conclou el mànager de gira del Circ Raluy.

La gestió de les ubicacions

La mesura arriba en forma de «bona notícia» al Circ Raluy, que entén que «l’Ajuntament deu fer aquest gir pensant que el circ no és una indústria sinó una cosa cultural. Això vol dir que se’l miren, i es veu també en la vinculació amb el Trapezi i amb tot el circ, amb ulls de valor cultural i patrimonial».

El Circ Raluy es mostrarà a la capital del Baix Camp just després que, precisament, un malentès burocràtic relacionat amb el permís no permetés l’estada prevista a Vilanova i la Geltrú. En aquest sentit, Pep Garcia concreta que «les gestions per ubicacions no són fàcils perquè hi ha uns processos tècnics de validació i de certificacions, i administracions més àgils que altres. I ho entenem perquè va en favor de la seguretat, no ens queixem». «Esperem poder tornar-hi d’aquí a uns mesos», conclou.

tracking