Diari Més

Religió

La mesquita de Reus s'obre a la ciutat i es fa un lloc al teixit associatiu

Ponències al Centre de Lectura, visites de regidors o la recent incorporació al Pla Comunitari del barri Gaudí visibilitzen l’entitat

Membres de la junta, a la festa del reaprofitament alimentari.

La mesquita de Reus s'obre a la ciutat i es fa un lloc al teixit associatiuCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mesquita As-sunnah i la junta que la gestiona han intensificat, en les darreres setmanes, les accions per enfortir els vincles del centre de culte i la comunitat que en fa ús amb la resta d’entitats i institucions de la ciutat. Múltiples trobades mantingudes amb representants de la corporació municipal, dels cossos de seguretat o del govern català, i l’organització de ponències o la incorporació del col·lectiu al Pla Comunitari del barri Gaudí són els exemples recents d’una voluntat que la mateixa junta havia fet pública reiteradament en els darrers temps i que ara visibilitza, també a través de les xarxes socials.

El portaveu de l’Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca, la qual condueix la mesquita, Mohamed Said Badaoui, explicava en la introducció d’una d’aquestes xerrades, pronunciada al Centre de Lectura, amb la presència del professor de la URV Jordi Moreras i orientada a analitzar la situació de l’Islam a Catalunya, que «la bona comunicació, el respecte i l’ajuda mútua són necessaris perquè una societat avanci i millori pel benefici comú». Apuntava, alhora, que «no es pot obviar que la relació amb la comunitat musulmana formada per famílies immigrants ha estat sempre una mica tensa. Ara lideren el col·lectiu joves d’una segona generació que han heretat la condició d’immigrants quan realment ja no ho són». I parlava a l’auditori, en unes declaracions que el propi col·lectiu ha difós també en format vídeo a través dels seus perfils, de l’experiència pròpia: «Jo mateix en podria ser exemple. Vaig néixer al Marroc i visc a Catalunya des dels 10 anys. Tinc un origen i una cultura de la qual no renego i alhora he assimilat la manera d’entendre la vida del país que m’ha vist créixer. Practico la religió musulmana la qual m’ha acompanyat sempre». «D’això se’n diu construir-se una identitat pròpia i és un procés que vivim sovint aquelles persones que som d’allà i som d’enlloc. Em sento afortunat de poder veure el món a través de dues perspectives tan diferents i riques perquè entendre qui som és l’única manera d’afrontar els reptes diaris. Però no és fàcil».

La diversitat «no és problema»

«Hem d’ajudar les noves generacions a entendre el seu context com la part d’una societat mateixa i diversa i hem de fomentar la seva participació en el seu desenvolupament del seu entorn», prosseguia Mohamed Said Badaoui. Per això, en els últims temps, As-sunnah ha estat present a la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional celebrada a Barcelona, ha visitat el cònsol del Marroc al territori, el regidor d’urbanisme i l’alcalde de Reus, i ha rebut a la mesquita les regidores de salut i participació, membres de gairebé tots els Grups Municipals i càrrecs dels Mossos d’Esquadra, entre altres. Des de les instal·lacions al carrer Tolerància del polígon Granja Vila, les úniques amb autorització per acollir el culte islàmic en aquest moment, s’han impulsat iniciatives solidàries o la junta s’ha integrat amb d’altres que proposava Reus, com ara la del reaprofitament alimentari.

Tot plegat perquè, tal com ho entenen des de la mesquita, «Catalunya té la possibilitat d’evitar els errors que s’han produït en altres estats. Estem a temps de fer que la diversitat cultural i religiosa no sigui percebuda com una font de problemes sinó com un patrimoni inherent a la nostra societat que cal defensar. I en aquesta defensa cal que ens impliquem tots». Activitats com les que ha organitzat o de les que ha pres part la mesquita de Reus volen servir per «iniciar una nova relació entre nosaltres», concloïa el portaveu Mohamed Said Badaoui en la seva intervenció al Centre de Lectura.

Ampliar l’espai per a activitats

En els propers mesos, la mesquita As-sunnah, l’única que es manté activa a la ciutat, guanyarà prop de 400 metres quadrats per ampliar l’espai que es destina a activitats i separar-lo de la zona d’oració. L’Associació Cultural de Musulmans de Reus i Comarca va iniciar, al juliol, els tràmits administratius per connectar la nau que acull actualment la mesquita amb una de segona, a tocar i al mateix carrer Tolerància, que va adquirir l’any 2015. Al llarg d’aquest temps, i amb l’acompanyament dels serveis que Urbanisme ofereix a la ciutadania, el col·lectiu ha estat recopilant la informació i preparant tant l’adequació a la normativa vigent com l’adaptació als requisits que planteja una obra de les seves característiques a l’espai del polígon Granja Vila.

tracking