Diari Més

Música

El reusenc Fito Luri torna als seus «orígens» en el seu sisè disc

El cantautor presenta aquest dimarts el disc a Barcelona

Imatge d'arxiu de Luri i un músic durant un concert.

El reusenc Fito Luri torna als seus «orígens» en el seu sisè discOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El músic reusenc Fito Luri torna «als seus orígens» en el seu sisè disc, 'Planetes càlids', que aquest dimarts presenta al Jamboree de Barcelona, dins de la programació del festival Barnasants, i que el portarà també a Girona com a reclam d'un altre certamen, Strenes.

Amb cognom d'origen italià, Fito Luri va néixer fa 46 anys a Reus, encara que viu ara a Mont-roig del Camp, i «malviu» de la música component per a obres teatrals, companyies independents i muntatges de teatre familiar. Després d'estudiar al taller de Músics de Barcelona i especialitzar-se en percussió, va formar part de grups com Om, Cafè París o l'Orquestra La Padrina, fins que va veure que estava més còmode cantant les seves pròpies cançons.

«Componc amb la guitarra, però per la meva educació com a baterista tinc el 'tempo' incorporat», explica Luri, que es va plantejar la seva carrera en solitari «a poc a poc, sense grans pretensions» i apostant per l'autoedició, convençut que «picant pedra també arribes a fites que creus que no aconseguiries mai». Fins que la discogràfica barcelonina Kasba Music es va creuar en el seu camí per editar el seu sisè disc, 'Planetes càlids', amb onze mitjans temps i balades de pop d'autor com 'Horitzons despentinats', 'Llavor de baobab', 'Home trist' o 'Copes de vi'.

«Quan vaig començar va coincidir amb l'inici d'internet i la baixada de la indústria musical. Amb un segell hauria guanyat en promoció, per exemple, encara que pel meu tarannà he gaudit del camí molt més», apunta Luri, que dimarts debutarà, per fi, a Barcelona amb un doble pas al Jamboree, una demostració de les «portes que s'obren» ara. I tot això amb un disc «molt més elèctric» que els anteriors, sosté Luri, «una aposta pels orígens, pel piano i el saxo soprano, amb alguna pinzellada de jazz», per tractar «temàtiques quotidianes» que veu, viu o que passen i «estiro del fil».

«Escric de coses senzilles perquè el que és local és global, trobant l'essència en les coses petites», indica Luri, que ha permès que els músics participessin àmpliament en els arranjaments i l'acabat de les cançons. «Un músic, si sap, ja sap què ha de fer. Els dono llibertat absoluta però en la mateixa elecció dels músics ja decideixes que milloraran la cançó, que és teva quan la compons en la intimitat, però que passa a ser de tots quan la comparteixes, inclòs el públic», exposa l'autor de 'Lluna de sal'.

I per això va comptar amb Ramon Ubasart a les guitarres; David Melgar al piano i teclats; Albert Domingo al baix; Jordi Salvadó a la bateria i percussions; Xavier Pié al saxo soprano; Guillem Anguera a l'acordió diatònic i el porter del Reus Deportiu d'hoquei sobre patins Pedro Henriques a la guitarra portuguesa; a més de les veus de Montse Llussà i Júlia Cassadó. Tots ells, al costat de l'enginyer de so Enric Granollers, van contribuir a «la sonoritat final», que Luri tenia clara, no debades cada dia escriu i compon -té una guitarra i una llibreta en cadascuna de les tres plantes de casa seva-.

Fito Luri, veu, presentarà 'Planetes càlids' amb els músics que el van gravar -excepte les dues coristes, la guitarra portuguesa i l'acordionista-, en dos concerts en els quals preveu que, «malgrat ser un concert de cantautor, com que els músics vénen del jazz, ens deixarem anar per gaudir». També el 2 d'abril presentarà l'àlbum als Jardins de la Mercè, dins del festival Strenes de Girona, en format de trio -dues guitarres i el saxo soprano-.

«Costa poder anar amb tota la banda», afirma Fito Luri en referència a d'altres concerts ja confirmats a les Borges del Camp -31 de març-, el Teatre Magatzem deTarragona-27 de maig- o Cornudella de Montsant -20 d'agost-, per exemple.

tracking