Diari Més

Política

CUP i CSP demanen que comparegui Vilella pel tall de llum a l'àvia morta

Ambdós Grups Parlamentaris han registrat una sol·licitud ara admesa a tràmit i pendent de la mesa de la Comissió d’Empresa

Montserrat Vilella, en la roda de premsa sobre l'incendi, a Reus.

CUP i CSP demanen que comparegui Vilella pel tall de llum a l'àvia mortaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Parlamentari de la CUP i el de Catalunya Sí que es Pot (CSP) han registrat una sol·licitud de compareixença de la regidora Montserrat Vilella davant la Comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament «perquè informi sobre els incidents ocorreguts a Reus per un tall de subministrament elèctric», tal com detalla el text de l’expedient. La sol·licitud, que va obrir-se el 15 de febrer, era admesa a tràmit dues setmanes després i resta ara pendent de la mesa de la mateixa comissió, publicada al Butlletí Oficial del Parlament el 6 de març. El pas per la mesa, amb presència de Junts pel Sí (JxSí), CSP i PSC determinarà si la titular de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus ha de donar explicacions per la situació que va desembocar, al novembre, en la mort d’una dona de 81 anys arran de l’incendi a casa seva, provocat per una espelma després que Gas Natural la deixés sense llum.

Fonts del Grup Parlamentari de JxSí consultades ahir per aquest mitjà precisaven no disposar del text de la sol·licitud de compareixença encara i apuntaven que decidiran el posicionament una vegada el tinguin a les mans. En la mateixa línia s’expressaven fonts municipals, que mantenien que la regidora, tot i que coneixedora del tràmit que han engegat la CUP i CSP, no concretarà la postura fins que no disposi de l’expedient al complet. Un extrem, aquest, que, segons les mateixes fons, no s’havia donat almenys fins ahir al vespre. Al seu torn, PP i Ciutadans ja van mostrar-se especialment crítics amb l’actuació de l’Ajuntament en el marc de la compareixença del conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, que va oferir a la Comissió d’Empresa la versió de la companyia sobre els fets el 2 de febrer, i on el Grup Parlamentari popular va instar la regidora a seguir el mateix camí.

Gas Natural no ho va comunicar

Vilella i l’Ajuntament de Reus han mantingut des que es coneguessin les condicions en què havia tingut lloc la mort de la dona, al novembre del passat 2016, una mateixa resposta: Gas Natural va deixar sense el subministrament elèctric, per impagament de factures i sense comunicar-ho en cap moment a Benestar Social, el pis del carrer Santa Anna on residia la víctima.

Recentment, Vilella s’expressava de nou en aquest sentit i apuntava que Gas Natural o bé havia suspès els talls o bé no els comunicava encara. La regidora lamentava que «només podem actuar si coneixem el cas. Si la companyia té un impagat i no ens ho comunica, no. A partir d’aquí, actuem si la persona o la família vol que ho fem, i no tothom accepta l’ajuda».

A la Comissió d’Empresa del Parlament, el conseller delegat de Gas Natural, que es referia reiteradament a la dona morta com «la clienta de Reus» i detallava que el tall de llum l’havia executat la companyia que representa «dos mesos abans» de l’incendi i «per manca de pagament», qualificava d’«especialment dolorós, per la família i també pel conjunt de la societat, que una desgràcia com aquesta tingui lloc en un país com el nostre que amb la seva capacitat i mitjans no hauria de permetre aquest tipus de tragèdies».

Villaseca mantenia que «la nostra empresa comercialitzadora col·laborava amb l’Ajuntament de Reus des de l’any 2014, de forma que aquest comunicava a l’empresa els casos dels clients vulnerables, amb objecte d’evitar l’acció de tall i permetre la intervenció dels serveis socials» i deia que «a aquests efectes, l’any 2016, l’empresa havia rebut la comunicació de 134 casos de clients vulnerables a Reus, 134, i en tots els casos el tall va ser suspès. Lamentablement, entre aquests 134 no hi havia el de la senyora, que hauria d’haver estat el 135».

Mobilitzacions de la FAVR

La veu de Gas Natural aprofitava per anunciar inversions de l’empresa alhora que insistia que el «cas» de Reus «està envoltat de circumstàncies realment excepcionals» i que les mesures de la companyia per evitar episodis similars «donen cobertura a un 93% dels clients».

La mort de la dona de 81 anys no ha deixat indiferent, amb tot, al veïnat de Reus, que des de fa algunes setmanes es mobilitza, a diferents barris i a l’emprada de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) per denunciar l’abús de les companyies elèctriques i informar la ciutadania dels seus drets i conèixer a fons els protocols aplicables en situacions de pobresa energètica al municipi.

tracking