Diari Més

Economia

L'Ajuntament redueix la taxa per metre als circs que s'instal·lin a la ciutat

Una modificació a les ordenances fiscals rebaixa de 0,18 a 0,0667 euros al dia el preu per evitar «tarifes exagerades» i la pèrdua de propostes circenses

Una imatge d'arxiu d'alumnes del GIny al cinc Raluy, establert temporalment a Reus, al 2015.

L'Ajuntament redueix la taxa per metre als circs que s'instal·lin a la ciutatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ordenança que regula les taxes per a la utilització del vol, sòl i subsòl de la via pública a Reus ha incorporat un epígraf, acordat en el ple d’ordenances fiscals del passat 26 d’octubre del 2016 i que ara entra en vigor, que estipula el preu per metre quadrat i dia que hauran d’abonar circs i similars per instal·lar-se al municipi i la taxa que regirà les activitats que es portin a terme dins el Parc de la Festa. A partir d’aquest 2017, les carpes circenses abonaran 0,0667 euros per metre i dia d’estada a la capital del Baix Camp. També ho faran els esdeveniments que ocupin l’espai del Parc de la Festa. Fins ara, pagaven un total de 0,18 euros, més del doble de la nova quantitat.

La creació de l’epígraf i la pertinent rebaixa respecte a la taxa vigent fins aquest mes de gener –que no era específica i que resultava idèntica, per exemple, a la tarifa bàsica que es paga per tallar un punt de la ciutat a la circulació de vehicles– s’implanten ara «en base a criteris tècnics concretats en un informe que ha estat elaborat per Hisenda» de l’Ajuntament i tenint en compte que els 0,18 euros anteriors «feien que sortissin, moltes vegades, tarifes a pagar d’imports exagerats i alhora poc adequats que comportaven que resultés inviable la seva arribada –la dels circs o activitats semblants–a la ciutat o que els perdéssim», en paraules del regidor, Joaquim Enrech, durant el ple de l’octubre.

Amb les noves quantitats, per exemple, una carpa de circ que ocupés uns 500 metres quadrats i que s’establís a Reus durant 10 dies pagaria, per l’ocupació del sòl, uns 333,5 euros al moment de retirar-se de Reus. Abans, la companyia en qüestió s’hi hauria deixat 900, gairebé el triple del que es pagarà ara.

El preu anual d’una terrassa oberta és de 53,31 euros, cada taula de bar costa 42,64 –quan hi són de manera permanent– o 0,16 –per dia, si són puntuals–. Vendre en parades, quioscs o vehicles costa 0,163 euros per dia –si hi són habitualment– o 0,16 de forma puntual, les bústies paguen 49 euros anuals i els caixers, 53,31. Atraccions, espectacles, tómboles, casetes de fira i similars han d’abonar una taxa de 0,18 euros per dia.

La situació de Barraques

Les Barraques de Festa Major, un dels esdeveniments que pren habitualment per escenari el Parc de la Festa, ha generat en els darrers mesos debat entorn a la seva reubicació en una localització més cèntrica de la ciutat i també de les condicions en què hauria de portar-se a terme. Un debat, aquest, que va ser introduït per la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, amb l’objectiu de «cercar propostes» de millora, en el marc d’una trobada celebrada a mitjans del mes passat al Centre Cívic del Carme i amb la presència d’un reguitzell d’entitats amb seu a Reus.

Els requeriments de seguretat, «cada vegada més exigents» o el replantejament d’un espai que «està molt desangelat» i «redueix la part per a joves de la Festa Major a un sol punt» centre les propostes de cara a la propera edició de la cita que, amb tot, molt probablement torni a tenir lloc al Parc de la Festa. A partir d’aquest 2017, desplegar en aquest indret de la ciutat un esdeveniment similar a Barraques, tindrà un preu molt més reduït. A l’estiu del 2015, la llicència del Parc de la Festa es va adaptar per a esdeveniments amb 18.000 persones, un total de 8.000 de les que s’hi podien encabir amb la llicència anterior.

tracking