Diari Més

Municipal

La nova Ordenança de protecció dels animals de Reus estudiarà incorporar l'ADN

Primera reunió de la comissió de grups municipals amb la presència de
les entitats animalistes per avaluar les propostes del nou text

Reunió constitutiva de la comissió per elaborar la nova Ordenança de protecció dels animals.

La nova Ordenança de protecció dels animals de Reus estudiarà incorporar l'ADNCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova Ordenança de protecció dels animals podria incorporar un punt que contempli un registre d’ADN com una de les mesures «innovadores de control» i pensada per reduir situacions d’abandonament. «És una de les opcions que creiem que poden formar-hi part pensant en una visió de futur, tot i que no s’apliqui d’una forma immediata», exposava ahir el regidor de Medi Ambient, Dani Rubio. L’ADN serviria per «bastir» el cens d’animals amb el que es vol treballar des del consistori i que faria que la gent «s’ho pensés a l’hora d’abandonar els animals o que la seva mascota deixi un excrement a la via pública». Un punt sobre les i per frenar les conductes incíviques per part dels propietaris. En aquest sentit, el nou text ha de fer èmfasi en les «obligacions i prohibicions, com la prohibició de les baralles de gossos», detalla el regidor. Tanmateix, la normativa ha de contemplar la regulació dels animals potencialment perillosos.

El control i la regulació de les colònies de gats és un altre dels punts que quedarà recollit en la nova ordenança, un fet que «ja es duu a terme ara, però que caldria posar per escrit», exposava el regidor de Medi Ambient. Així, cal recordar alguns episodis com els denunciats l’estiu passat per la Coordinadora Felina de Tarragona i l’associació Libera davant dels intents d’enverinament de la colònia de gats del carrer de Maspujols, a tocar de la carretera de Castellvell, en detectar productes tòxics en les safates de menjar dels animals.

Les entitats animalistes van prendre part dimarts en la reunió constitutiva de la comissió que ha d’elaborar el nou text, i que ha de substituir properament el de l’ordenança de 1990, i que es va modificar al 1998. Així, hi van ser presents ACTYMA, Refugi Baix Camp, Reus Gats –de la Coordinadora Felina de Tarragona–, Gent i gossos, així com representants del Col·legi Oficial de Veterinaris de Tarragona. Des de la Coordinadora Felina valoraven ahir positivament el fet d’haver pogut ser convidades en aquesta primera reunió tot i que esperen que les seves aportacions siguin tingudes en compte tenint en compte que la decisió es prendrà des dels grups polítics. «Temem que el treball que s’està fent pugui quedar en un no res», afirmaven. Les reunions de la comissió està previst que se celebrin aproximadament cada mes i mig.

Ordenança de la CUP

Cal recordar que la CUP –absent durant la reunió d’ahir– havia presentat una nova proposta d’ordenança el juliol passat basada en la normativa de Barcelona, la Llei de protecció animal de Catalunya així com l’europea i tractava tant la tinença, la protecció com la venda d’animals per tal de «millorar el benestar animal i la venda, cria i vida diària d’aquests i aconseguir una millor convivència urbana cívica». En aquest sentit, l’ordença que proposa la CUP fomenta l’adopció, l’acollida, el no abandonament i el no maltractament i, en general, es reclama que Reus sigui ciutat amiga dels animals. Es pretén obrir la ciutat a aquests i garantir que tinguin accés lliure i cívic arreu, un fet que asseguren que és normal a la resta d’Europa.

D’altra banda, en l’ordenança proposada pels cupaires es fomenta l’educació sobre el tracte i protecció dels animals des de les escoles. El text, per la seva banda, també feia referència a la tinença d’animals catalogats com a raça perillosa. I és que exigeixen la figura del padrí o segon adoptant que es faria càrrec de l’animal en cas que el propietari no pugui perquè són un tipus de cans difícils d’allotjar i d’adoptar per les seves característiques i necessitats. En els articles també es contempla un curs de cuidadors obligatori per a tothom que es dediqui al tracte com a la compra venda d’animals a la ciutat. Plantejaven també el carnet de tinença cívica responsable que creuen que s’ha d’entregar quan la persona censa l’animal.

tracking