Diari Més

Societat

Catifa vermella a l'Escola Els Ganxets de Reus per a rebre Daniel Villanueva i 'Timecode'

El director de l’Escola de Cinema explica els secrets de la professió als alumnes d’aquesta escola

El director de l'ECIR, Daniel Villanueva, a l'aula de l'Escola Els Ganxets, aquest dimecres.

Catifa vermella a l'Escola Els Ganxets de Reus per a rebre Daniel Villanueva i 'Timecode'Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre la classe de cinquè de Primària de l’Escola Els Ganxets s’hi amaguen algunes de les futures promeses dels curtmetratges. O qui sap, d’una llarga trajectòria com a cineastes. Possiblement, molts d’ells ja han descobert quina serà la seva professió a partir de l’efecte Timecode, el curtmetratge que ha trencat motlles amb més de setanta premis, entre els quals els recents Gaudí i Goya i a dues setmanes de saber si s’enduen l’Oscar. No és per menys, doncs, que aquest dimecres el centre i els nens hagin rebut amb una catifa vermella i uns sonors aplaudiments al director de l’Escola de Cinema de Reus, Daniel Villanueva, per parlar sobre els secrets d’un curtmetratge que s'ha pogut visionar a l’aula i que no els ha deixat indiferents.

La cinta ha estat el leitmotiv perquè Villanueva expliqués a l’aula alguns dels secrets que el van motivar a dedicar-se al cinema. El punt d’inflexió va ser «quan vaig veure Star Wars. La meva percepció va canviar, volia saber com s’havia fet i per què hi havia les naus espacials». La força el va acompanyar per impulsar-lo a dur a terme una carrera que acumula 15 anys. Villanueva ha afirmat, a més, que fa sis anys que es troba preparant una cinta d’animació. Sis anys! exclamaven amb sorpresa des d’aquest centre.

Els alumnes han qüestionat al director sobre quina de les seves professions li agrada més –en relació a la direcció, guió i producció–, i ha confessat que «és difícil fer diners amb els curmetratges», argumentant que «la vida d’aquestes cintes va encaminada als festivals de cinema». Així, Villanueva recordava l’impuls que havia tingut per a Timecode la Palma d’Or obtinguda al festival de Cannes, el preludi dels èxits que han dut a «la fama», segons els mateixos alumnes, a Villanueva, Giménez i la resta de l’equip. «Quasi bé a cada país tenim algun reconeixement», ha afirmat.

El ‘Raccord’ o la continuïtat

El director de l’ECIR ha repassat algunes de les figures que intervenen en la realització d’un curmetratge. En el cas de la cinta reusenca, l’equip estava format per una trentena de persones. Així, Villanueva ha explicat als alumnes que a l’hora de fer un rodatge es fa tenint en compte les localitzacions i no l’ordre de les escenes tal i com queden en el muntatge final. Per això, ha especificat Villanueva, és important tenir en compte la continuïtat o el Raccord. «Imagineu-vos que en una pel·lícula de romans aquests porten un rellotge, o que entre una seqüència i un altre la cigarreta que feia uns segons que l’havien encès ara ja està apagada». Per tot plegat, destaca de la importància de la figura de l’Script. Un dels alumnes ha rebut la felicitació de Villanueva per l’explicació que ha ofert sobre la figura del productor, tot assenyalant la responsabilitat que té aquesta figura per gestionar el rodatge i que tot estigui al seu lloc per rodar. De la mateixa manera, ha quedat clar que el productor executiu és qui s’encarrega de «posar els diners».

Finalment, Villanueva ha fet èmfasi en la importància de disposar d’una Escola de Cinema a la ciutat, que es va inaugurar fa tres anys, primer, perquè «evita els desplaçaments a Barcelona», i, d’altra banda, perquè «no tot està a Internet i és important poder fer pràctiques». En aquest sentit, el director de l’ECIR ha confirmat que produirà enguany els 14 curtmetratges dels alumnes de l’escola que dirigeix». El director ha convidat als menuts a què segueixin apassionant-se pel món dels curtmetratges amb els certamens locals: el FEC i el Memorimage. Timecode ha entusiasmat als alumnes durant la seva projecció, i ja esperen tornar a veure ben aviat a Villanueva amb les seves properes propostes cinematogràfiques.

tracking