Diari Més

Judicial

Els veïns identifiquen els acusats dels robatoris en cases de Tarragona, Lleida i Castelló

Una vintena de testimonis i víctimes declaren en la segona jornada del judici, marcat novament per la presència policial

El judici té lloc a l'Audiència de Lleida.

Un joier reusenc serà jutjat entre 9 persones més pel robatori de 31 habitatgesEl Segre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Lleida ha acollit aquest dimarts la segona jornada del judici a nou acusats de cometre fins a 31 robatoris en cases habitades en diversos municipis de Lleida, Tarragona i Castelló. Ha estat el torn de víctimes i testimonis dels robatoris. Han estat una vintena i han declarat darrera d'una mampara per evitar el contacte directe amb els acusats. La presència policial ha estat novament considerable tant a fora com a dins dels jutjats de Lleida. Els propietaris afectats han explicat que els lladres van entrar a casa seva per la força aprofitant que eren fora i els veïns que van veure els acusats voltant pels municipis afectats, el mateix dia en què es van cometre els robatoris, han declarat que van apuntar la matrícula del cotxe on anaven perquè «no era de ningú del poble» i els va semblar «sospitós». Precisament, la col·laboració dels veïns, apuntant la matrícula del cotxe i reconeixent alguns dels acusats fotogràficament a comissaria van ser la clau perquè els investigadors relacionessin els acusats amb els robatoris pels quals se'ls jutja.

«És un poble petit, conec tothom i tots els cotxes i ells allà no hi pintaven res», ha declarat un veí que va sospitar dels ara acusats. «Me'ls vaig quedar mirant però em van veure i em vaig quedar acollonit de la pinta que tenien. Un se'm va quedar mirant i casi caic», ha afegit. «El meu veí va apuntar la matrícula del cotxe, perquè li va semblar sospitós", ha declarat un altre dels testimonis, a qui van robar. També ha declarat una noia que ha explicat que era prenent el sol a casa dels seus pares quan van trucar insistentment a la porta. «Vaig baixar i un home em va preguntar pel xatarrero», ha explicat, la qual cosa li va semblar «estranya» perquè «tothom al poble el coneix pel seu nom». Després es va assabentar que havien entrat a robar a una casa del costat i va reconèixer fotogràficament l'home que havia intentat entrar a casa seva a la comissaria.

El primer dia de judici, aquest dilluns, van declarar més d'una trentena d'agents entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil, que van participar en la investigació. Tots van assegurar que els encausats actuaven com a grup organitzat i que vuit d'ells entraven en cases aïllades situades en petits municipis, que trobaven «sobre la marxa». Segons van declarar, hi accedien forçant portes o finestres durant el dia, quan preveien que els propietaris no hi serien, després de comprovar que efectivament no hi havia ningú a casa trucant insistentment al timbre. «Si sortia algú de la casa, preguntaven qualsevol cosa com a excusa i marxaven», van assegurar els agents.

Un joier de Reus venia els articles robats

Segons els investigadors, robaven principalment diners en efectiu però també electrònica i joies, que duien a l'altre encausat, un joier de Reus, que està acusat de receptació, segons les converses telefòniques intervingudes. Els agents ja van explicar que es van adonar que diversos robatoris tenien relació entre sí ja que els testimonis, que han declarat aquest dimarts, havien coincidit en reconèixer a alguns dels acusats en identificacions fotogràfiques, així com dos cotxes que els testimonis situaven al lloc dels fets.

La investigació es va dur a terme conjuntament entre els Mossos i la Guàrdia Civil. Els agents van fer diversos seguiments als acusats, que acostumaven a allotjar-se en el mateix hotel de Lleida, des d'on sortien cap als diversos municipis, on presumptament cometien els robatoris, utilitzant palanques per forçar portes i finestres. La fiscalia demana penes de fins a set anys i mig de presó per als acusats, residents a Castelló, i 4 per receptació pel joier de Reus. Se'ls acusa d'una trentena de robatoris, entre el juliol de 2014 i el gener de 2015, en poblacions lleidatanes com ara Foradada, Tornabous, Arbeca, Castellserà, Vallfogona de Balaguer o Bellcaire d'Urgell; però també en cases de la demarcació de Tarragona, com a l'Ametlla de Mar i de Castelló, com ara al municipi de Viver. La vista està previst que s'allargui fins al dijous, i també que hi declarin uns 150 testimonis entre víctimes i policies. Cinc dels acusats es troben a la presó i els altres quatre en llibertat. Les declaracions dels encausats estan previstes per l'últim dia.

tracking