Diari Més

Villaseca reitera al Parlament que Gas Natural no havia de comunicar el tall de llum a l'àvia de Reus

La majoria de grups retreuen al conseller delegat la manca de voluntat de la companyia d'aplicar la Llei contra la pobresa energètica

El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, en un moment de la intervenció parlamentària.

Villaseca reitera al Parlament que Gas Natural no havia de comunicar el tall de llum a l'àvia de ReusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, ha reiterat davant la Comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament que la companyia no està obligada a comunicar amb antelació als ajuntaments els talls de subministrament elèctric per impagament, tal i com preveia la Llei contra la pobresa energètica per evitar casos com el de l'àvia que va morir el passat mes de novembre a Reus. Villaseca ha tornat a descarregar responsabilitats cap a la Generalitat i cap als serveis socials reusencs per aquests fets. Entén que el protocol previst dins la llei perquè les empreses comuniquin prèviament els talls als consistoris no ha estat aprovat i, per contra, són els serveis socials els responsables d'advertir la companyia de situacions de vulnerabilitat. La majoria de grups del Parlament, excepte PP i C's, han retret al conseller delegat de Gas Natural l'incompliment de la llei així com la manca de sensibilitat social a l'hora d'abordar aquests casos.

La norma obliga les companyies a comunicar prèviament als serveis socials els talls d'electricitat per impagament. Al respecte, s'apuntava la necessitat de desenvolupar un protocol, que va elaborar l'Agència Catalana del Consum. Però les elèctriques no el reconeixen, perquè asseguren que no ha estat aprovada per la Generalitat a través dels canals reglamentaris. Després que la patronal elèctrica –on s'inclou Gas Natural- l'intentés recórrer sense èxit, un jutjat de Barcelona el va deixar en suspens setmanes després del cas de Reus arran d'un nou recurs d'Endesa. «Les coses s'haurien d'haver fet d'una altra manera", ha assegurat Villaseca, tot reclamant una normativa «clara i obligatòria» sobre la necessitat d'informar prèviament els serveis socials perquè determinin si els talls de subministrament afecten persones o famílies en situació de risc.

Davant del que, consideren, la manca d'un protocol que sigui actualment d'obligat compliment, l'empresa creu que són els ajuntaments els que han de comunicar-los aquests casos. «Ens informen de clients vulnerables i ens abstenim de tallar la llum a l'espera que els serveis socials atenguin la situació concreta», ha precisat. I així, assegura, van actuar en el cas de Reus: sense informar els serveis socials. «És el sistema que venim utilitzant. És el que funciona a tota Europa», s'ha escudat. Villaseca ha defensat la necessitat de col·laborar amb els serves socials com «l'únic camí viable» per resoldre aquests problemes. Ha explicat que, per iniciativa pròpia, han concretat convenis de col·laboració amb els ajuntaments per garantir una cobertura de clients vulnerables i millorar l'intercanvi d'informació.

El passat dimarts van presentar un pla –dotat amb 4,5 milions d'euros- per millorar la coordinació i actuar davant aquests casos. En el cas concret de Reus, ha intentat també defensar aquest model tot concretant que, en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus, des de l'any 2014 s'ha actuat en 213 casos de clients vulnerables, 134 aquest 2016. «A tots se'ls subministra energia», ha precisat. Però dins d'aquesta estadística no figurava l'àvia del carrer Santa Anna. I no hi era, segons ha reblat, perquè els serveis socials municipals no van informar de la seva situació, tot i que ja es feien càrrec d'assumir el rebut de l'aigua.

Resposta dels partits

La intervenció de Villaseca ha estat rebuda amb crítiques per la majoria de grups parlamentaris. Des de Junts pel Sí, el diputat Jordi Monell ha recordat al responsable de Gas Natural que, la Llei contra la pobresa energètica és prou «clara i explícita» en el sentit que les empreses hagin de demanar un informe als serveis socials municipals previ al tall de subministrament per impagament. També des del PSC, el diputat Jordi Terrades ha apuntat la necessitat de desenvolupar un reglament com a figura de major rang legal que un protocol, però al mateix temps ha exigit a les elèctriques, per un «principi de prudència», que consultin els serveis socials abans de prendre mesures.

Més contundent s'ha mostrat el diputat de Catalunya Sí Que Es Pot, Marc Vidal, qui ha qualificat d'«indigne» el comportament de les elèctriques i els ha retret les acusacions al Govern. «Només vostès són els responsables», ha etzibat Joan Garriga de la CUP, tot acusant l'empresa d'incomplir la llei «des d'una posició de privilegi» –«la companyia d'aigües havia avisat», ha recordat- i de qüestionar injustament la tasca dels serveis socials. «És una vergonya, perquè al final són excuses per no complir una llei», ha declarat posteriorment la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, tot recordant que la norma ja prescriu que les elèctriques hagin de consultar els serveis socials amb antelació. «El protocol s'ha fet, simplement és una guia per ajudar als ajuntaments i les companyies per veure com s'aplica la llei. Ha estat en funcionament quinze mesos, els ajuntaments i les empreses saben com funciona. No hi ha cap excusa per complir la llei», ha afegit Campuzano, qui ha demanat una sanció per a la companyia per manca de «voluntat» a l'hora de complir la norma.

Únicament els grups de C's i PP s'han mostrat comprensius amb els arguments del conseller delegat de Gas Natural. La diputada de la formació taronja, Lorena Roldan, ha rebutjat també l'existència d'un protocol d'obligat compliment i ha atribuït el cas a diverses errades de comunicació entre l'Ajuntament i la companyia. El diputat del PP, Sergio Santamaría, ha anat encara més enllà i ha atribuït la situació a la «manca coordinació» de les administracions públiques, i especialment la Generalitat, per no haver desenvolupat un reglament.

tracking