Diari Més

Només un 10% dels edificis tenen Inspeccions Tècniques realitzades

Se n’han dut a terme un centenar de les 1.000 que estaven previstes a la conclusió de 2016

Diversos blocs de pisos situats al barri Fortuny.

Només un 10% dels edificis tenen Inspeccions Tècniques realitzadesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Inspeccions Tècniques dels Edificis són encara escasses a la ciutat. I és que només se n’han fet aproximadament un 10% de les que estaven projectades a finals del 2016. Les dades del Col·legi d’aparelladors, arquitectes tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona indiquen que s’han dut a terme fins el moment 106 revisions de les 1.148 que estaven previstes a la finalització de 2016; concretament, 689 d’edificis unifamiliars i 459 de pluifamiliars. La ITE és una inspecció visual en què es revisa l’estat de l’estructura, les façanes, els patis, les cobertes i les instal·lacions, entre d’altres aspectes. L’actualització del Decret de la Generalitat, al 2016, indica que estan obligats a realitzar-la habitatges unifamiliars anteriors a 1900 i plurifamiliars fins al 1970. A més, també incorpora la revisió de les condicions d’accessibilitat i d’eficiència energètica de l’edifici, a més de la creació del Llibre de l’edifici, que inclou les instruccions d’ús i manteniment de l’edifici i les seves instal·lacions, l’arxiu de documents i el registre d’incidències.

Segons assenyalen des del COAATT, del volum de les inspeccions realitzades tant a Reus com en altres punts de de la demarcació, entre els problemes més freqüents hi ha «desperfectes en l’estructura, despreniments de lloses de balcons i revestiments de façanes o patis»–aquest darrer, entre els problemes més estesos–. Respecte la realització de les ITE, cal recordar que el darrer any l’Audiència Nacional va admetre a tràmit un recurs interposat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) contra el decret de la Generalitat en el qual afirmen que la normativa hauria de permetre que «molts altres professionals capacitats per realitzar la ITE poguessin entrar i competir en la prestació d’aquests serveis», activitat reservada ara als arquitectes i arquitectes tècnics.

Reus Rehabilita

Per la seva banda, en el darrer ple municipal va quedar aprovada per unanimitat la moció presentada pel grup municipal del PP instant a dur a terme el programa Reus Rehabilita. Aquest va enfocat essencialment a la rehabilitació de les façanes d’edificis del casc antic i altres zones de la ciutat amb blocs de pisos de més de 50 anys de construcció, a més de la instal·lació d’ascensors i rampes en comunitats de veïns que encara no en tenen i hi viu sobretot gent gran.

El projecte contempla cercar sinergies amb institucions autonòmiques, estatals i europees per al seu desenvolupament i finançament amb inclusió d’altres sectors locals que tenen com a objectiu la creació en l’activitat de la rehabilitació com és el cas del Gremi de Construcció del Baix Camp sumant-hi la Cambra de Comerç de Reus, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya com l’escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA) amb possible vinculació amb el projecte.

Segons detalla el portaveu del grup municipal del PP, Sebastià Domènech, tirar endavant el projecte també suposaria «activar l’activitat econòmica i empresarial generant llocs de treball». A més, en paraules del grup municipal del PP, la posada en marxa mesura també serviria perquè «gent que per poder adquisitiu no pot assumir el cost d’aquestes rehabilitacions pogués veure com es materialitzen aquestes remodelacions en els seus habitatges».

tracking