Diari Més

Economia

L'Ajuntament de Reus paga factures dels seus proveïdors 36 dies abans que al 2016

El termini passa dels 55 als 20 dies i s’ubica per sota de la recomanació de l’Estat, que està en un mes; l’any 2012 els rebuts es cobraven als 176

Una imatge d'arxiu de la façana del Palau Municipal.

L'Ajuntament de Reus paga factures dels seus proveïdors 36 dies abans que al 2016Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre el novembre del 2015 i el mateix mes de l’any passat, el termini mitjà de pagament a proveïdors de l’Ajuntament de Reus ha passat de 55,39 a 19,78 dies. Una reducció, aquesta, propera als 36 dies i que col·loca definitivament el municipi per sota de les xifres recomanades per l’Estat en aquest àmbit, que fixa el llindar en el marge màxim d’un mes. Respecte al 2014, la rebaixa en el temps de satisfacció dels deutes comercials és de més del 50% i, recuperant dades de períodes anteriors, com el del 2012 quan l’indicador es va situar en els 176, frega ja els 160 dies. L’estadística ubica igualment Reus per sota de la mitjana catalana, propera als 32 dies segons dades del Departament d’Economia.

El regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, fa un balanç positiu de la situació i apunta que «les dades confirmen el compromís del govern de Reus de reduir substancialment i de manera continuada i progressiva els terminis» en el pagament a proveïdors. De fet, al llarg de tot el 2016, i fins al novembre –en la darrera certificació feta pública pel Ministeri d’Hisenda, pendent encara de tancar l’any–, l’Ajuntament de Reus únicament va superar el topall dels 30 dies en tres mesos: gener, febrer i abril. En la resta, va mantenir-se sempre per sota dels 22 i el juliol –possiblement en part pel volum de les quantitats a abonar– va esdevenir el període amb una mitjana més baixa, de 12,27 dies. El maig va deixar uns registres de 13,34 dies i el mes de juny, la mitjana de 14,53 dies.

Un «impuls a l’activitat»

Enrech puntualitza que l’escurçament en la quantitat de dies que els proveïdors de l’Ajuntament triguen en cobrar les factures pels serveis realitzats és «una mesura d’impuls a l’activitat econòmica que estem assolint gràcies a una política de contenció de la despesa». El regidor d’Hisenda valora que aquesta política està sent «portada a terme amb rigor i d’acord amb uns criteris de gestió pressupostària que han prioritzat les necessitats reals de la ciutat».

Pel que fa a un altre dels indicadors, l’Ajuntament ha acomiadat el 2016 amb una ràtio d’endeutament aproximada del 57,46%, segons les dades facilitades pel propi consistori en la presentació de l’estudi d’oportunitats del servei de neteja viària i recollida de residus urbans. Al 2015, la xifra va ser similar, del 55,23% i culminava tota una tendència d’almenys cinc anys consecutius a la baixa.

En relació a l’escenari econòmic, el govern es troba ara en fase de negociació amb la resta de Grups Municipals a la cerca d’una entesa que propiciï l’aprovació dels pressupostos del 2017, i amb els del 2016 provisionalment prorrogats des de principis de gener.

tracking