Diari Més

Societat

Una xarxa de comerços dels barris de Reus vetllarà per l'atenció de la gent gran

Els botiguers podran activar un protocol quan detectin que una persona no acudeix de forma habitual a les botigues

Comerços al carrer Astorga, al barri Fortuny.

Una xarxa de comerços dels barris de Reus vetllarà per l'atenció de la gent granOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Crear una xarxa on els comerços dels barris tinguin un paper fonamental a l’hora de fer un seguiment de les persones grans i que viuen soles. Amb aquest objectiu, la Federació d’Associacions de Veïns, la Unió de Botiguers i l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Benestar Social, es troben enllestint una campanya que preveu establir un protocol perquè siguin els mateixos comerciants qui puguin alertar de possibles situacions de vulnerabilitat i d’exclusió d’aquest col·lectiu. «Si per exemple, el forn detecta que la persona que ve cada dia a comprar el pa porta dos dies sense venir, pugui, amb una trucada o amb un correu, activar un protocol pertinent per a què els serveis socials puguin desplaçar-se al seu domicili o truqui, per evitar-se qualsevol ensurt», explica el president de la FAVR, Valentín Rodríguez.

De la mateixa manera, però, la campanya també ampliarà el seu radi d’acció a «qualsevol persona del barri que pugui alertar de situacions d’aquest tipus». D’aquesta manera, s’habilitarà un telèfon i un correu electrònic per part del consistori on es puguin notificar aquests casos.

La iniciativa va dirigida a totes les zones de la ciutat, però especialment en espais «on es fa molta vida de barri i hi ha unes botigues de referència», assenyala Rodríguez, com pot ser al Fortuny, Montserrat o Xalets Quintana. Segons recorden des de la Federació, actualment hi ha més de 8.000 persones majors de 80 anys que viuen soles a la ciutat, i «aproximadament, d’aquestes, unes 3.500 persones no sabem si ho estan passant malament o quin és el seu nivell econòmic, perquè no consten en cap llistat», recorda Rodríguez.

Potenciar el comerç de ‘Km 0’

D’altra banda, i lligada també amb l’aspecte social d’aquesta iniciativa, la Federació, conjuntament amb la Unió de Botiguers, es troben preparant una campanya de compra de proximitat de «quilòmetre zero als barris», amb l’objectiu de dinamitzar el sector en aquestes àrees menys concorregudes de la ciutat i perquè «la gent vagi a comprar pràcticament a baix de casa» explica el president de la UBR, Àlfred Pitarch.

Reunió sobre els cines de la Fira

D’altra banda, les entitats de comerciants es reuniran el proper dilluns amb la regidora de Promoció, Montserrat Caelles, després que l’Ajuntament hagi emplaçat als representants a una reunió després de les crítiques vessades per sis associacions de comerciants els darrers dies en relació a la ubicació dels cinemes al Centre Comercial La Fira. Una decisió que va quedar ratificada en el ple de dilluns passat, tot i que els botiguers demanaven que s’ajornés. Finalment, pel què respecta a la fusió entre les entitats comercials, Àlfred Pitarch explica que «encara falten els tràmits administratius a nivell formal –sota el paraigües d’una federació o d’una agrupació– però s’evidencia que anem tots a una a nivell pràctic, ja que ens trobem coordinats».

tracking