Diari Més

Guerra Civil

L'experiència d'un presoner del camp de concentració de Reus en una xerrada

Miquel Morera Darbra va estar pres al camp des del 1940 fins al 1941

L'any 2010 Morera va escriure el llibre 'Un noi al front. Una joventut trencada, 1936-1945'.

Un presoner del camp de concentració de Reus exposa la seva experiència en una xerradaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que els camps de concentració més coneguts són els de la Segona Guerra Mundial i els soviètics, el règim franquista també en va ubicar a molts punts de l'Estat Espanyol. Un d'aquests, sense anar més lluny, estava a Reus. En un primer moment, a l'Insitut Pere Mata. Després es va traslladar a l'antiga Escola del Treball (darrere de l'antic hospital de Sant Joan), i finalment a l'actual plaça de la Llibertat. El camp va estar en funcionament des del 1939, quan les tropes franquistes van ocupar la ciutat, i fins l'any 1942, en plena postguerra.

Miquel Morera Darbra és un dels presos que van estar en aquest camp, i explicarà la seva experiència en una xerrada del cicle de conferències sobre memòria històrica #arRelats, organitzat amb el suport d'Òmnium Baix Camp,Reus Digital i LaNova Radio. L'acte tindrà lloc l'1 de febrer a les 19:30 hores al local dels Xiquets de Reus.

Morera va estar pres a Reus entre el 1940 i el 1941. Nascut el 1920, l'any 1936, amb 16 anys, es va allistarcom a voluntari dins la columna Macià-Companys. Tres anys després, en rendir-se l'exèrcit republicà, va tornar a Barcelona, on va ser arrestat com a presoner de guerra. Llavors va restar presoner a la Model, i més tard als camps de concentració d'Horta i de Reus. Un cop alliberat, l'any 1942, va reprendre l'ofici d'artesà metal·lúrgic del seu pare, transformant-lo en producció industrial. Des de llavors ha pres part en l'associació de supervivents de la lleva del Biberó-41. L'any 2010, molts anys després del final del conflicte, Morera va escriure el llibre 'Un noi al front. Una joventut trencada, 1936-1945'.

tracking