Diari Més

Religió

La mesquita de Reus s'ampliarà per acollir activitats complementàries a l'oració

L’Associació Cultural de Musulmans de Reus enllesteix, guiada per tècnics municipals, la documentació de llicències i permisos

Un dels darrers congressos que s'han celebrat a As-sunnah.

La mesquita de Reus s'ampliarà per acollir activitats complementàries a l'oracióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mesquita As-sunnah, ubicada al polígon Granja Vila i l’única que es manté activa avui a la ciutat, guanyarà més de 400 metres quadrats per ampliar l’espai destinat a activitats i separar-lo de la zona d’oració. L’Associació Cultural de Musulmans de Reus i Comarca va iniciar, el passat juliol, els tràmits administratius per connectar la nau que acull actualment la mesquita amb una de segona, a tocar i al mateix carrer Tolerància, que va adquirir l’any 2015. Al llarg d’aquests mesos, i amb l’acompanyament dels serveis que Urbanisme ofereix a la ciutadania, el col·lectiu ha estat recopilant la informació i preparant tant l’adequació a la normativa vigent com l’adaptació als requisits que planteja una obra de les seves característiques. La previsió que manega l’Associació Cultural de Musulmans de Reus i Comarca és presentar la documentació en quinze dies.

Fonts municipals han confirmat al Diari Més que representants de la comunitat s’hi van adreçar efectivament a l’estiu i que tècnics de la casa els han estat guiant, tot seguint el mateix protocol que amb qualsevol que s’hi dirigeixi, per respondre als tràmits que posa damunt la taula aquesta ampliació. L’Ajuntament està a l’espera de rebre la documentació per fer-ne l’avaluació. En tot cas, en tractar-se d’unes remodelacions que estrictament no suposarien un increment de l’aforament del lloc de culte –ja que a les noves instal·lacions no es duran a terme oracions sinó altres esdeveniments– la possibilitat genèrica de l’ampliació és viable.

Aules i espai per taules rodones

En aquest punt, «el nostre arquitecte s’està mirant bé la distribució dels espais» i «amb el suport dels tècnics d’Urbanisme, estem preparant els plànols que presentarem», apunta el secretari de l’Associació Cultural de Musulmans de Reus i Comarca, Farid Khattouti, que puntualitza que el que s’obrirà serà «un lloc annex per a esdeveniments culturals o taules rodones» i no per a orar. També s’hi inauguraran «aules per a les classes que fem» o «una sala per a audiovisuals i un punt d’atenció», entre altres. El següent pas consistirà en «demanar la llicència d’obres i, un cop la tinguem, també el permís d’activitats». Per materialitzarla reforma que uneixi ambdues naus, «caldrà recollir fons que ens permetin finançar-la», afegeix el secretari de l’entitat, que diu que «de qualsevol manera, el que volem primer és que tot estigui en ordre, abans de fer cap altre moviment».

«Hem estat esperant dos anys»

Si no hi ha contratemps, el col·lectiu calcula disposar del nou àmbit d’activitats complementàries en el marge aproximat d’un any. «Fa dos anys que estàvem esperant aquest moment i tant de bo ja quedi poc», conclou Farid Khattouti, prudent. I és que la compra de la nau addicional va coincidir en el temps amb la suspensió, per part del govern de Reus, de l’atorgament de llicències per a nous centres de culte, la qual va paralitzar l’ampliació d’As-sunnah. Ara, amb la nova normativa vigent i en les circumstàncies en què l’associació la proposa –tenint en compte la localització, als afores–, aquesta encaixa en el marc legal.

Es dóna la circumstància que As-sunnah ha obert darrerament amb més intensitat les portes a autoritats, estudiosos i càrrecs que visiten les seves instal·lacions per conèixer de primera mà «qui som i què fem aquí». «Des de fa temps, volem donar-nos a conèixer una mica més perquè no tothom sap exactament què hi ha aquí i nosaltres estem receptius a qualsevol persona o entitat que ho vulgui veure». En els darrers dies, el cap dels Mossos d’Esquadra a la comissaria del Baix Camp-Priorat, va realitzar una visita a l’interior de les instal·lacions d’As-sunnah amb altres agents i càrrecs de la policia catalana en una cita que va esdevenir, tal com apuntaven des de la mesquita a les xarxes socials, «positiva per a tots» i que suposava «el primer cop que veien l’oració en directe. Van poder escoltar la recitació de l’Alcorà i els n’hem regalat una còpia de les traduccions, de l’Alcorà».

La comunitat treballa per ser permeable amb la ciutat i, amb aquesta finalitat, ja fa una temporada que s’implica i participa en algunes activitats de caire social i a peu de carrer –una de les més recents, el recompte de persones sense sostre–com ho fan altres entitats del municipi.

tracking