Diari Més

Societat

La Generalitat detecta «mancances» en la residència d'avis Roger de Llúria

Afers Socials ha realitzat quatre inspeccions al centre des del 2016, algunes per queixes i una aquest gener, requerint millores

L'equipament, de titularitat pública però en mans d'un consorci, va obrir portes al 2012 a Sol i Vista.

La Generalitat detecta «mancances» en la residència d'avis Roger de LlúriaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carències vigents en l’atenció més rutinària, com «l’ús de protectors de llit en mal estat», però també d’altres que han registrat «millores» i que aboquen ara que «s’ha renovat la coberteria i no hi ha manca de coberts per dinar» o que «les racions a l’hora de dinar són suficients» ocupen les pàgines dels darrers informes del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sobre la residència i centre de dia Roger de Llúria, a Sol i Vista. La Generalitat va dur a terme a l’equipament, que és de titularitat pública però està gestionat pel consorci Fundació Salut i Comunitat i Lagunduz, un total de tres inspeccions al 2016, una de les quals es va realitzar d’ofici i les altres dues, arran de denúncies. La darrera, al 2017 i també d’ofici, amb data de gener, conclou que «s’han detectat algunes mancances» i apunta que «s’han instal·lat de nou sistemes d’avisos de les habitacions on hi faltaven» i que «s’ha estrenat un servei de transport propi per traslladar els usuaris al centre del dia». Familiars dels qui s’hi allotgen es queixen, i ho han fet periòdicament des de la inauguració de la residència al 2012, per anomalies en les qüestions «més bàsiques». Recorden, a més, que els avis estan pagant per acollir-se a un servei que «no reben».

Falta de tovalloles i paper higiènic o de bolquers, escassetat en les racions durant els àpats i menjar «de pèssima qualitat», absència de sistemes de seguretat, finestres obertes a l’hivern o intercanvi de roba pròpia entre els avis que, en certes circumstàncies i per la seva condició, no poden recordar el que era seu, són episodis que relaten i denuncien persones properes a alguns casos. Situacions com aquestes, concreten, es donen cíclicament des que la Roger de Llúria, que compta amb un centenar de places de residència i una vintena de reservades per a centre de dia, obrís portes i, «quan arriben al límit potser alguna cosa s’arregla però, al cap d’unes setmanes, es torna a reproduir».

Mesures entre les quals hi ha que «no ens deixen entrar al menjador» o el fet que «hem hagut d’arribar a portar llençols o coixins de casa perquè ens deien que no n’hi havia» desemboquen en la «necessitat que prenguin consciència que estan tractant amb persones i que n’hi ha, com jo, que tenim familiars aquí perquè no disposem dels recursos per mantenir-los a un altre indret i pel nostre compte». Per la direcció de la residència han passat, en cinc anys, tres persones.

Roba de llit i absentisme laboral

A les reclamacions públiques, fonts de la Generalitat, que és la titular de la residència Roger de Llúria, responen que «per la situació conflictiva per irregularitats funcionals apreciades en el centre que es va detectar l’any 2015, al 2016 es va iniciar el procés de millora que ara segueix aplicant l’entitat gestora» i precisen que, dins les irregularitats, les «principals» es referien «als àpats del centre i a l’organització higienicosanitària, que arran d’inspeccions realitzades posteriorment s’ha vist com ha anat millorant». El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies detalla que, en la visita d’ofici al 2016, «es va constatar, per exemple, que el centre de dia havia reduït considerablement les queixes dels residents i familiars i no es van observar mancances en l’àrea higienicosanitària». En les dues que es van dur a terme per denúncies, «es va observar que no hi havia manca d’estoc de roba de llit i que s’havia implantat un sistema per reduir l’absentisme laboral». Sobre la inspecció realitzada aquest gener, les mateixes fonts confirmen que «s’han detectat algunes mancances de les quals s’ha informat a la gestora».

tracking