Diari Més

Art

Dos restauradors reusencs són pares d'un dinosaure de 120 milions d'anys

Un taller recrea, a escala real, el crani d’un iguanodont del cretaci que viatjarà al Museu de Cinctorres

Un instant de l'elaboració de la peça, que servirà per difondre la història dels dinosaures.

Dos restauradors reusencs són pares d'un dinosaure de 120 milions d'anysOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els baixos del número 5 al carrer Riudecols de Reus han esdevingut bressol, en les últimes setmanes, d’un dinosaure. Comparteixen la paternitat el restaurador de béns culturals, especialitzat en material arqueològic i paleontològic Ferran Guinovart i l’escultor i conservador Àlex A. Vall d’Avall Creació, Conservació i Restauració. Tots dos han donat forma, en uns 45 dies, a la recreació a escala real d’un iguanodont: un dinosaure fitòfag –que s’alimenta de vegetals– del cretàcic que va viure fa entre 120 i 130 milions d’anys. N’han fet, però, només el cap, del que és el segon dinosaure descrit formalment de la història i que va tenir representants de la seva espècie a Estats Units, Europa o Àsia. Era l’encàrrec del Museu de Cinctorres-Dinomania i de l’ajuntament del municipi, a la comarca dels Ports, a Castelló, i de què també va fer casa seva el gènere iguanodont. Cinctorres, on fa anys que es duen a terme tasques d’excavació al jaciment cretàcic Ana, on s’ha identificat una presència significativa d’aquest dinosaure, volia mostrar-lo en detall per difondre’l, i és per això que va anar a buscar Guinovart i Vall.

Tot prenent com a model «la pròpia descripció científica del dinosaure i la informació que vam buscar», concreten, l’un i l’altre van iniciar la gestació del projecte que ahir mateix, al seu taller, començaven a pintar, sempre a mà per aconseguir «un aspecte el més natural i realista possible», a primera hora de la tarda. En total, abans de lliurar-lo, hauran estat «sis setmanes, a jornada completa» de feina per donar lloc al bocí d’iguanodont. «Després d’investigar força i documentar-nos degudament sobre les formes i proporcions del cap de l’animal», els restauradors van partir d’una estructura bàsica d’espuma de poliuretà tallada a mida natural sobre la qual van fer un revestiment de fibra de vidre i resina.

Aparença orgànica i realista

Arribats a aquell punt, van donar textura a la pell del dinosaure per ajustar la seva aparença a la que va tenir al cretàcic, i el mateix procediment es va portar a terme amb el bec i les faccions de l’animal. Igualment a mà i amb l’objectiu de «donar-li a la pell el toc orgànic i realista». Els ulls es van fer a mida al propi taller i es va afegir al conjunt, finalment, un suport al final del coll per poder subjectar la reproducció a la seva localització final. D’aquí a poc, ja enllestit, l’iguanodont emprendrà camí al Museu de Cinctorres-Dinomania per ser exposat.

Un instant de l'elaboració de la peça, que servirà per difondre la història dels dinosaures.

Dos restauradors reusencs són pares d'un dinosaure de 120 milions d'anysOlívia Molet

tracking