Diari Més

Prop de 8.700 contribuents deixen de pagar tributs municipals per avançat

Govern, CUP i PSC van suprimir de les ordenances aquest model, que s’aplicava al gener i que va recaptar 9,8 MEUR al 2016

Les ordenances fiscals del 2017 bonifiquen les famílies nombroses i la creació de llocs de feina.

Prop de 8.700 contribuents deixen de pagar tributs municipals per avançatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els contribuents que, en els darrers anys, s’havien acollit al pagament avançat dels impostos municipals no podran seguir fent-ho en l’exercici 2017. El ple d’ordenances fiscals de l’octubre passat va donar llum verda a la proposta socialista –amb el vot favorable de govern, CUP i el mateix PSC– d’eliminar la bonificació del 4%, en tots els rebuts del padró, per als qui abonaven els seus tributs al gener, abans del termini ordinari. La mesura, impulsada per compensar l’exempció de l’IBI a l’Hospital Sant Joan enguany –la segona de les dues modificacions de rellevància a l’expedient de les ordenances fiscals–, s’ha fet efectiva a la pràctica aquest mes, que és quan s’hauria obert el període per sol·licitar l’ara extint pagament avançat. En l’exercici 2016 i segons dades municipals, un total de 8.699 ciutadans van beneficiar-se del descompte, que s’aplicava a l’impost de vehicles, l’IBI, la taxa d’escombraries i, la d’aprofitament de la via pública i a l’IAE. L’operació va injectar llavors 9.823.184 euros abans d’hora a les arques municipals però va suposar, per a l’Ajuntament, deixar d’ingressar els 409.095 euros de beneficis fiscals als contribuents.

Com a conseqüència d’haver-se eliminat el sistema de pagament avançat, a partir d’aquest exercici els contribuents que hi estaven acollits passaran automàticament al de domiciliat en el termini de pagament ordinari, amb les dades bancàries vigents en l’anterior sistema i segons els terminis indicats al Calendari del Contribuent 2017. El model de pagament avançat, implantat a Reus l’any 2012, havia experimentat un creixement exponencial al llarg de la seva vigència: dels 2.747 del primer any fins als 8.699 adherits del 2016 i que, al seu torn, representaven un increment del 6,18% respecte a la xifra del 2015, que va quedar-se en 7.900. Al 2014, van sol·licitar-lo un total de 6.770 contribuents.

Cotxe elèctric i assistència social

Pel que fa a les bonificacions, les regulades dins les ordenances fiscals del 2017 n’inclouen de referents a l’àmbit social, a l’econòmic i al mediambiental. En el primer capítol, Reus permet estalviar el 90% de la quota de l’ICIO per obres d’adequació o millora d’habitatges per a persones majors de 65 anys o amb mobilitat reduïda, del 30 al 50% de l’IBI als habitatges de protecció oficial i entre el 45 i el 90% a l’habitatge habitual de les famílies nombroses. També el 75% de l’ICIO a entitats de dret públic i fundacions sense finalitat lucrativa o d’assistència social i el mateix percentatge per obres realitzades en immobles dedicats a l’assistència social.

Els qui creïn o mantinguin dos llocs de treball enguany poden deixar de pagar el 30% de la taxa d’activitats. Pel que fa a l’IBI, als immobles d’organismes públics d’investigació se’ls retalla en un 50% i els d’ensenyament universitari –com la URV–, només hauran de fer front a un 10%. Cooperatives, unions, federacions i confederacions estan exemptes del 95% de l’IAE. En el capítol de bonificacions d’impuls mediambiental, l’Ajuntament premia els vehicles elèctrics i els híbrids, que estalviaran un 75% de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica. Al seu torn, els turismes de baixes emissions de CO2 n’abonaran entre el 30 i el 50%. Del 50% de l’ICIO queden lliures les obres en habitatges que incloguin sistemes d’aprofitament tèrmic o energia solar i, del 90%, els sistemes d’estalvi energètic.

tracking