Diari Més

Medi Ambient

El nou reglament d'horts urbans permet cedir la collita a entitats solidàries

El document contempla la retirada de la llicència a titulars de parcel·les que no s’hagin treballat en sis mesos i obliga a l’agricultura ecològica

Els cultius propers a l'Estadi seran reubicats.

El nou reglament d'horts urbans permet cedir la collita a entitats solidàriesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productes que s’extraguin del cultiu de la terra a horts urbans municipals podran ser cedits a «entitats sense ànim de lucre per a finalitats socials o benèfiques». En el marc d’unes parcel·les que es destinen de manera exclusiva a l’autoconsum, el gest solidari es podrà realitzar, això sí, sempre «de manera excepcional». Així ho contempla el nou reglament d’horts urbans, aprovat inicialment i en fase d’exposició pública ara, i que afegeix, entre altres dos punts destacats.

El primer facilita que l’Ajuntament pugui retirar la llicència a aquells que van accedir a una de les parcel·les però que no l’han treballat en sis mesos «sense que hi hagi una comunicació expressa i motivada». El segon, incorpora la condició que el cultiu s’haurà de fer «de manera respectuosa amb l’entorn» i haurà de «seguir les tècniques de l’agricultura ecològica». En aquest sentit, deixa d’estar acceptat l’ús de materials que no siguin canya natural o fusta com a tutors de les collites per «preservar la integració paisatgística en el seu entorn». Tampoc no es podran fer servir adobs de tipus químic i caldrà emprar-ne preferentment aquells d’«origen orgànic i degudament compostats i aptes per al cultiu». La tinença i cria de qualsevol tipus d’animal o de bestiar està, igual com abans, prohibida, i ara «cada usuari serà responsable de les seves eines i propietats». Les incidències en «qualsevol element comú» caldrà notificar-les «de manera immediata» al mateix Ajuntament i aquest s’encarregarà d’actuar-hi.

El nou reglament d’horts urbans quedarà aprovat definitivament un cop superi el termini de presentació d’al·legacions, i conserva la resta de condicions de l’anterior text pel que fa al règim d’ús dels horts urbans ubicats en terrenys de titularitat municipal.

El trasllat dels de Sol i Vista

Les 25 parcel·les d’horts urbans localitzades al barri Sol i Vista estan sent traslladades a una nova ubicació propera a l’actual però fora de la finca que ocupen, adscrita a la societat municipal Reus Esport i Lleure (Rellsa), on van inaugurar-se al 2011 amb la posada en marxa d’un projecte que aprofitava un solar buit i pròxim a l’actual camp de rugbi per donar lloc a «espais ecològics» que oferissin la possibilitat d’«aprendre a conrear la terra i menjar sa».

L’Ajuntament va acordar, en la Junta de Portaveus celebrada el passat 28 d’octubre, excloure prop de 7.500 metres quadrats de l’adscripció a Rellsa per tal de recol·locar els horts en la que pretén esdevenir, partir d’ara, la seva ubicació definitiva. La decisió ve donada, tal com recull l’acta de la Junta de Portaveus, atenent al fet que el consistori està «dissenyant el futur de les instal·lacions esportives de l’estadi municipal i els annexos, tenint en compte l’evolució dels equips municipals, de la pràctica esportiva i requeriments generals futurs de l’esport». Per això, «aquest desenvolupament ha de ser compatible amb els horts».

tracking