Diari Més

La FRAC exigeix que la seguretat del Carnaval l'assumeixi el consistori

Les colles reusenques creuen que en cas d’un hipotètic incident greu haurien de respondre amb el seu patrimoni i en volen quedar al marge

Una de les colles participants en la rua de lluïment el passat febrer.

La FRAC exigeix que la seguretat del Carnaval l'assumeixi el consistoriOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per Carnaval no tot s’hi val. Així ho interpreten des de la Federació de Colles de Carnaval (FRAC), qui exigeix que l’Ajuntament de Reus es faci càrrec d’una manera formal «i plasmat en un document» de la organització de la rua perquè creuen que les colles no han de seguir assumint la responsabilitat del què passi durant els dies de lluïment de les carrosses. Les colles posen l’accent especialment en qüestions com la seguretat, de la qual «no sabem quants agents s’hi destinen i quina és la organització que es fa al respecte», explica el seu president, Pere Turellols. Des de la FRAC consideren que el Carnaval és una acció «prou important com per prendre-se-la seriosament, donat que «mobilitza a unes 10.000 persones».

D’aquesta manera, creuen que si passa realment algun incident greu durant les festes, la junta hauria d’assumir les conseqüències i, segons detalla una altra font de la FRAC, «hauríem de respondre amb el nostre patrimoni i això és intolerable». En aquest sentit, comenten que davant d’altres incidents que s’han viscut en altres ocasions més enllà de la seguretat –per exemple, en el cas de les problemàtiques amb les colles– «nosaltres sempre hem hagut de donar la cara i no hem rebut el suport institucional que pertocava». Per tot plegat, la FRAC vol traçar una línia clara en la qual quedi clara la seva implicació en la festa: en «actes petits sí però no assumint tasques que suposen un risc que creiem que no ens pertoquen fer».

«Sortirem a la rua»

La FRAC confia arribar amb una entesa amb la regidoria de Cultura a l’hora de definir les funcions, però hores d’ara, diuen que només han pogut reunir-se una sola vegada en els darrers mesos amb la titular de l’àrea, Montserrat Caelles, i que «cada vegada que hem demanat una reunió ella no hi ha estat present; tenim la sensació que passen els dies a les nostres esquenes», comenten des de la FRAC. Amb tot, les colles no es plantegen renunciar i diuen que sortiran en la propera celebració de Carnaval tenint en compte «el temps que comporta la seva preparació», argumenta Turellols.

Aquests aspectes es van posar sobre la taula en la junta ordinària que va mantenir la FRAC el passat dimecres a la nit, i on també es van precisar alguns detalls de cara al Carnaval. Segons comenta el president de la federació, hi haurà aproximadament unes 60 colles, seguint la línia de l’edició anterior. S’hi han incorporat dues agrupacions i dues més estan pendents de saber si també hi prendran part.

Per la seva banda, des de la FRAC esmenten que les colles que van estar sancionades prendran part en la propera edició i que confien en què aquestes resultin efectives perquè no es produeixen episodis derivats de problemàtiques com el soroll. En aquest sentit la FRAC va sancionar les agrupacions que van excedir el nombre màxim de participants per carrossa, xifrat en 250 persones— o el volum de la música que sobrepassava els decibels que estan permesos.

tracking