Diari Més

IMAC i Institut de Museus es fusionen en un únic organisme «més eficient»

El govern inicia un procés de reorganització de l’Àrea de Cultura que hauria de culminar l’any vinent coincidint amb Reus 2017

Una imatge d'arxiu dels jardins de la Casa Rull, que acull l'Institut Municipal d'Acció Cultural  (IMAC).

Una imatge d'arxiu dels jardins de la Casa Rull, que acull l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC).Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC ) i l’Institut Municipal de Museus de Reus (IMMR) quedaran fusionats en un organisme únic i autònom a principis del 2017 per tal de «racionalitzar recursos, modernitzar l’estructura de gestió, afavorir la polivalència dels equips de treball i millorar-ne l’eficiència pressupostària», tal com concretava ahir la regidora de Cultura, Montserrat Caelles.

El govern de Reus engega tot un procés de reorganització de l’Àrea de Cultura que no preveu, almenys d’inici, «cap repercussió significativa» en els pressupostos i que segueix l’estela de la creació de l’Agència Reus Promoció, ara coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana que la ciutat ostentarà en pocs mesos. L’organisme que sorgeixi d’aquesta fusió comptarà amb 26 treballadors –24 dels quals ja integraven les respectives plantilles de l’IMAC i l’IMMR– i la nova estructura implicarà la creació d’una plaça de gerència i l’obertuRa d’un concurs públic per cobrir-la, així com la convocatòria d’una nova plaça de tècnic. D’aquests, n’existiran tres d’especialitzats dins l’Organisme: de festes i festivals, de restauració i de patrimoni.

El projecte, condicionat al llum verd del ple municipal, és el fruit d’un «llarg estudi», en paraules de Caelles, que culmina en el que es pretén que esdevingui «un impuls a la cultura» a través de la «millora de la gestió» i de l’«optimització de tots els recursos». La decisió de materialitzar-lo, que busca «més activitat cultural i de més qualitat» al municipi es comunicava ahir mateix als Consells Generals dels dos organismes. El que en resulti d’aquesta reorganització està pendent encara de definir el nom, segons detallava ahir la mateixa regidora, que mantenia que «el procés iniciat és important i per això ha requerit un anàlisi profund i estem en disposició de portar-lo a terme. Reus Capital de la Cultura Catalana és un dels reptes que ara hem d’afrontar».

Es mantindran ambdues seus

Pel que fa a les seus on s’ubicarà a partir del gener del 2017 el nou organisme autònom, Monserrat Caelles precisava durant l’anunci de l’operació que «seguiran sent, per a cada àrea, les que ara eren» i recordava que «el principal avantatge» no estarà en aquest capítol sinó en el dels treballadors, amb què «guanyarem polivalència» ja que «l’estructura actual feia molt més complicada la mobilitat». Tot plegat podria suposar, per exemple, que es deixin de contractar tècnics específicament per oferir assistència en l’organització d’esdeveniments rellevants o per festes. «Els recursos que hi ha a la plantilla es podran aprofitar i els professionals podran dedicar-se a diferents àmbits», concloïa la regidora de Cultura.

La nova mesura no afectarà les estructures de la Regidoria de Cultura, la xarxa de Biblioteques Municipals, el Consorci del Teatre Bartrina i el Consorci del Teatre Fortuny. El pas que es dóna per «potenciar i millorar el funcionament de l’Àrea de Cultura» obeeix, tal com apunten fonts municipals, a «allò que estableix el Pla de Modernització de l’Administració municipal que porta a terme el govern amb l’objectiu de millorar els serveis als ciutadans». L’IMAC és un organisme autònom local creat el 1988 per l’Ajuntament amb l’objectiu d’impulsar els diferents i variats aspectes de la vida cultural de la ciutat. L’IMMR, per la seva banda, és un organisme autònom local de l’Ajuntament de Reus creat el novembre deL 2001, dedicat a la gestió, investigació, conservació i difusió del patrimoni cultural de Reus i la seva àrea.

tracking