Diari Més

Successos

Set detinguts búlgars a l'aeroport de Reus per tràfic d'immigrants

La xarxa operava a diferents països europeus i també a altres localitats espanyoles amb l'objectiu de traslladar els immigrants al Regne Unit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a set persones de nacionalitat búlgara han estat detingudes a l'aeroport de Reus per pertànyer a una organització criminal de tràfic d'immigrants ucraïnesos que realitzava les seves operacions a diferents països d'Europa i a altres localitats espanyoles. Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d’agents belgues, francesos, polonesos i britànics, tots ells coordinats a través d’Europol, han pogut desarticular aquesta xarxa, que en xifres totals ha traficat amb almenys 6.000 persones.

Entre els detinguts, a més dels principals responsables de l’organització tant a Espanya, com a Ucraïna i a Polònia, es troben més d’un centenar d’immigrants detectats en diferents aeroports quan intentaven arribar al Regne Unit, el destí final dels afectats, utilitzant els documents falsos proporcionats per l’organització. A més, s’han emès tres ordres europees de detenció i entrega sobre altres membres de la mateixa que encara estan pendents de ser executades.

Una operació dividida en dues fases

La investigació de la xarxa es va iniciar a principis de 2015. L’operació es va estructurar en dues fases. La primera va tenir lloc als aeroports espanyols, francesos i belgues principalment, que estaven sent utilitzats per a l’organització com a aeroports de trànsit, amb l'objectiu de detectar els immigrants i impedir que assolissin la seva destinació final. Aquesta fase es va saldar amb nombroses detencions i documents falsos intervinguts.

La segona fase es va dur a terme als diferents països en els quals hi havia assentada l’organització amb la finalitat de desarticular la mateixa i les seves diferents estructures. En aquesta, s'han arribat a detenir un total de 56 ciutadans búlgars als aeroports espanyols de Barcelona, Madrid,Palma de Mallorca, Eivissa, Girona, Múrcia, Santander, Tenerife, Bilbao, Màlaga i Alacant, a més del de Reus, que viatjant amb documentació falsificada, utilitzaven els esmentats aeroports com escala prèvia a la seva entrada irregular al Regne Unit. Fins a 30 persones més han estat detingudes en aeroports de França, Bèlgica, Portugal i als Països Baixos.

El principal responsable de l'organització va ser trobata Barcelona, on residia amb la seva parella. En el registre practicat pels agents al seu domicili, es van intervenir més de 100 documents d’identitat i passaports polonesos falsificats, llestos per al seu ús, i es va procedir a la seva detenció. Pel que fa a l'encarregat de la captació d'immigrants, aquest ha estat detingut a Romania. L'home escollia els candidats entre persones d'Ucraïna que tenien problemes econòmics, càrregues familiars i intenció de traslladar-se al Regne Unit per buscar un futur millor. Després es van detenir a Polònia dos responsables de l'organització al país i que s'encarregaven de facilitar els documents falsificats als immigrants.

Després de volar fins a un aeroport dels països esmentats, els immigrants eren traslladats a Dublín, i d'allà anaven en ferri fins al Regne Unit. Un cop al Regne Unit els rebia una persona ucraïnesa. Aquesta persona no ha pogut ser detinguda, i s'ha dictat una ordre europea de detenció sobre ella.

Una problemàtica en auge

En els últims anys, especialment després del començament de la crisi de la Península de Crimea, s’ha produït un important increment en el flux de ciutadans ucraïnesos amb destinació al Regne Unit. Davant de tals fets, les autoritats britàniques han reaccionat imposant restriccions a l’hora de concedir visats que facilitin l’entrada legal dels mateixos al seu territori, la qual cosa ha generat l’aparició d’organitzacions criminals que, a canvi de diners, afavoreixen l’entrada clandestina.

D’altra banda, els anàlisis de riscos realitzats per l’Agència Europea FRONTEX en matèria de falsedats documentals indiquen clarament que en els últims anys s’han incrementat les detencions de ciutadans ucraïnesos amb documents falsos, especialment a l’aeroport de Dublín. Tot això ha comportat que s’intensifiquessin els controls en diferents aeroports, tant espanyols com francesos, belgues i d’altres països europeus, que poguessin estar sent utilitzats per aquestes organitzacions com a trànsit previ dels immigrants abans d’accedir a la seva destinació final, el Regne Unit.

Un dels membres de la xarxa en el moment de la seva detenció.

Set detinguts búlgars a l'aeroport de Reus per tràfic d'immigrantsPolicia Nacional

tracking