Diari Més

Societat

La crida de l'Adrià mobilitza cada dia 100 nous donants de medul·la a Reus

El Banc de Sang habilita personal i lliteres davant una resposta «massiva» al nen de P5 amb leucèmia

El servei del Banc de Sang a l'Hospital Sant Joan atenia aquest dimecres les persones voluntàries.

La crida de l'Adrià mobilitza cada dia 100 nous donants de medul·la a ReusCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La campanya per aquest cas ha calat i la gent s’ha conscienciat. Dijous, quan va començar la crida, vam rebre ja 60 donacions de moll d’os, que són moltes». Ho explica Núria Vilanova, coordinadora de donacions del Banc de Sang i Teixits de Tarragona, en relació a les inscripcions com a donant de medul·la òssia, «unes 100 cada dia», que s’han registrat a l’Hospital Sant Joan arran de la difusió del cas d’Adrià Bergadà, un alumne de P5 de l’Escola Joan Rebull que pateix leucèmia i necessitarà un trasplantament. Abans que l’entorn del nen no es posés en marxa per mobilitzar la ciutadania «recollíem entre 1 i 4 donacions de moll d’os al dia, així que la xifra ha augmentat força». El Banc de Sang ha incorporat en les darreres hores una altra infermera i ha habilitat dues lliteres addicionals per atendre la resposta «massiva» a la situació del petit, i està previst que a partir d’avui hi dediqui més personal per controlar les cues que genera aquesta voluntat solidària. Dimarts van ser 103 les inscripcions registrades i ahir dimecres, un dia en què els tràmits per a realitzar-la només es poden fer en horari de matí, tancava en aproximadament 30.

Es dóna la circumstància que la campanya per l’Adrià ha coincidit en el temps amb la que impulsa la Ganxet Pintxo, aquesta orientada a la donació de sang, que s’hi ha agermanat i també està batent rècords. «Evidentment, la Ganxet Pintxo ha atret a més gent al Banc i n’hi ha que vénen perquè la coneixen i donen sang. Aquests, alhora que fan la donació de sang, poden també demanar que se’ls extragui una mostra –un tub de sang més– per incorporar-los al registre de donants de medul·la. Però, són coses diferents. La majoria d’aquestes prop de 100 persones al dia que estan venint pel moll d’os ho fan específicament per aquesta qüestió i perquè saben el que està passant amb el nen», afegeix Vilanova.

Cal tenir en compte, a més, que les donacions de medul·la es poden realitzar a altres centres hospitalaris i que aquestes «no van destinades a un cas en concret sinó que poden salvar moltes vides», tal com precisen fonts del Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Sant Joan de Reus, o els qui hi col·laboren es mostraven ahir «molt enfeinats però també molt contents». Pot ser donant qualsevol persona amb bona salut i una edat compresa entre els 18 i els 55 anys. El procediment consisteix en l’extracció d’una mostra de sang i la inclusió de les dades bàsiques i la informació de compatibilitat d’aquesta persona al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) a nivell mundial. La donació s’activa quan es troba un receptor compatible a l’espera de ser trasplantat i aquí s’inicien un seguit de passos que, en cas que el donant vulgui continuar endavant, culminen amb la decisió del sistema d’extracció.

L’Adrià Bergadà necessita un trasplantament urgent a causa de la leucèmia que pateix i fa uns mesos va ingressar a l’Hospital Vall d’Hebron per portar-hi a terme «un dur tractament». Les donacions en resposta a aquesta crida augmenten les possibilitats d’accelerar el trasplantament.

La Ganxet Pintxo més solidària

D’altra banda, la campanya de donació de sang que ara, un any més, s’ha programat en paral·lel a la Ganxet Pintxo de Tardor, va camí de superar els registres d’aquestes últimes edicions: fins al migdia d’ahir, s’havien registrat més de 300 donacions i tot sembla indicar que avui, amb el servei obert matí i tarda, se superaran les 400 de l’any passat. Els establiments participants a la ruta de tapes reusenca regalen dues tapes a cadascun dels donants de sang, que també reben una ampolla d’oli nou DOP Siurana i entrades per als partits del CF Reus a casa. La Ganxet Pintxo se suma també a la campanya

tracking