Diari Més

Societat

La falta d'un vetllador deixa a casa un escolar que pateix autisme a l'Escola Mowgli de Reus

Els pares reclamen mans a l’aula i Ensenyament manté que el centre «té recursos per dirigir la situació»

L'Escola Mowgli, on part de l'AMPA i la família del nen reclamen ampliar l'horari a Ensenyament.

La falta d'un vetllador deixa a casa un escolar que pateix autisme a l'Escola Mowgli de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manca d’un vetllador que el faci costat durant tot l’horari lectiu ha propiciat que un alumne de l’Escola Mowgli, de vuit anys i que està diagnosticat d’un trastorn de l’espectre de l’autisme, només assisteixi a les aules durant els matins i ho faci amb la resta de la seva classe únicament en la franja de les 10 hores setmanals que el Departament d’Ensenyament ha assignat al centre una persona de suport. Es dóna la circumstància que el trastorn de l’espectre de l’autisme, en el seu cas, inclou episodis de frustració i reaccions puntuals d’impulsivitat i agressives, fet pel qual, en no disposar d’aquesta figura més enllà de les deu hores, «per assegurar la integritat de l’alumne i dels companys» i en una determinació de què «Ensenyament en té coneixement», els pares s’han sentit forçats a deixar de portar el seu fill a classe després del descans del migdia, quan el vetllador ja no hi és.

Tant ells com l’AMPA, fonts de la qual expliquen que «els pares estan angoixats perquè ho han intentat de mil maneres i l’únic que volem és un vetllador», reclamen que se’n destini un, de dilluns a divendres, matí i tarda, a atendre les necessitats que presenta el nen per tal que «segueixi els seus estudis amb normalitat». Petició, aquesta, refermada per un seguit d’informes mèdics a què ha tingut accés aquest mitjà i que apunten la recomanació que «una tercera persona» sigui present a les classes per aportar un suport extra a l’alumne, el qual, en el vessant acadèmic, «millora si l’atenció educativa es realitza individualitzada». Des de la direcció de l’Escola Mowgli apuntaven ahir que «hem fet totes les gestions necessàries per aconseguir el vetllador i estem a l’espera».

La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona, Sílvia Rodes, puntualitza que l’Escola Mowgli «no només té un professor per aula i aquest curs compta amb més mestres», que aquesta atenció individualitzada «s’ofereix a tots els alumnes amb necessitats especials i ho fan els mestres» i concreta que «l’escolarització no pot estar supeditada a la presència o no d’un vetllador». Rodes destaca el fet que «Ensenyament educa els nens perquè aprenguin a autorregular les conductes» i que «la voluntat és que creixin amb autonomia», i diu que «els pares han d’estar tranquils i segurs que el centre té recursos per dirigir la situació».

Amb tot, detalla que Ensenyament està «analitzant la possibilitat que s’incrementin les hores de vetllador a nivell territorial», tot i matissar que «un vetllador són principalment mans i peus». L’alumne ja havia comptat amb una persona de suport a setmana completa en el tram final del curs passat, segons expliquen els pares i, amb la seva assistència, va superar amb èxit el total de les assignatures i presentava «un estat d’ànim més positiu». A l’inici del curs 2016-2017, però, les hores de vetllador a la seva disposició van reduir-se fins a les 10 actuals. El pare, Jordi Fernández, explica la «situació complicada» que viu la família, especialment pel fet que el seu fill «amb l’edat que té, ja és molt conscient de tot».

L’opció de l’educació especial

Contemplant totes les alternatives suggerides pels professionals de diversos àmbits que atenen el nen arran del trastorn de l’espectre de l’autisme, els pares no es tanquen a l’opció de matricular el petit a una escola d’educació especial, «tal com algun cop ens han plantejat, de manera temporal i per poder gaudir dels tractaments que no podem costejar-nos ara». L’impediment, que «malgrat que des d’Ensenyament ens van dir que ens buscarien plaça, ara ens responen que no n’hi ha de vacants i que haurem d’esperar», conclou Fernández. Rodes recorda que «un canvi de centre s’ha de fer a principis de curs» i que «fer-ho a meitat tampoc no seria sa per cap alumne».

tracking