Diari Més

Judicial

Ingressa a presó el cap de la banda que assassinà la caixera de Cambrils

Va ser detingut a Andorra fa dues setmanes; la banda també atracà una sucursal bancària a Reus

La presó de la Comella, a Andorra la Vella.

Ingressa a presó el cap de la banda que assassinà la caixera de CambrilsGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de la banda que va assassinar l’any 2010 la caixera del Banc de Santander a Cambrils, Estela Calduch, dorm des de fa una setmana a la presó de la Comella d’Andorra la Vella, segons han confirmat diverses fonts al Diari Més. La policia andorrana el va detenir fa dues setmanes arran de l’alerta que va fer l’entitat bancària andorrana Morabanc. Juan Francisco Rodríguez de la Viuda, àlies Johnny, hi havia anat presumptament a fer una operació. La investigació policial andorrana se centra en saber si, en cas que hi hagi dipòsits a l’entitat bancària, aquests eren producte dels botins que Rodríguez i el seu grup haurien sostret dels bancs. Johnny era el cervell d’una banda de vuit atracadors i havia estat detingut el 29 de març de 2011 juntament amb quatre persones més en el marc de l’«Operació Cornisa». Tot i això, la lentitud de la instrucció per part dels jutjats de Reus va permetre a l’aleshores acusat poder aconseguir la llibertat provisional al 2013.

L’entrada en presó del cap del grup criminal es coneix després que la Sala Segona del Penal del TS ratifiqués el passat mes d’abril la condemna imposada per l’Audiència de Tarragona al condemnat per l’atracament mortal d’Estela Calduch, Manuel Amancio Álvarez, conegut com a Bravo, després que la Sala Segona del Penal del TS desestimés els recursos de les parts i ratifiqués la condemna imposada per l’Audiència de Tarragona. Bravo haurà de complir la pena de 21 anys de presó. Concretament, s’enfronta a 18 anys per assassinat, dos per robatori amb intimidació i ús d’arma en grau de temptativa, i a la pena d’un any i mig de presó per tinença il·lícita d’armes. També se li va imposar una indemnització de 800.000 euros per als pares i les dos germanes d’Estela Calduch, i una compensació per a les dos treballadores del banc que van presenciar els fets.

Rodríguez de la Viuda era el cervell d’aquesta banda especialitzada en mètodes de caracterització. Això permetia actuar als lladres a cara descoberta, tot i que normalment duien perruques i bigotis, ulleres o gorres i sempre armes per atemorir. Els assaltants entraven a les entitats bancàries disfressats i utilitzaven armes de foc per atemorir els treballadors.

Historial delictiu

Va ser el 25 d’octubre de 2010, a l’oficina del Banc de Santander al carrer Roger de Llúria de Cambrils, quan van fer ús de l’arma per acabar amb la vida de la jove de la Ràpita de 25 anys, que va morir pràcticament a l’acte. La banda també havia actuat a la capital del Baix Camp al 2009. En aquest cas, per l’atracament comès en una sucursal de l’entitat Ibercaja, el 14 de juliol de 2009.

Als membres de la banda encapçalada per Johnny se’ls atribueixen des de l’any 2005 uns cinquanta atracaments a entitats bancàries, dels quals uns 25 els van perpetrar des del 2008. Tot i les accions comeses a les dues poblacions del Baix Camp, actuaven gairebé sempre a regions del nord d’Espanya, com Galícia, Astúries, Cantàbria, i el País Basc, territori d’on són part dels integrants. No és la primera vegada que Rodríguez és detingut; al 1982, amb 22 anys, ho va ser a Bilbao. Com els seus companys de banda, tenien muntats diversos sistemes i activitats per blanquejar els diners que aconseguien en els assalts bancaris. En aquest sentit, Bravo regentava un restaurant a la població càntabra de Castro Urdiales i un altre dels arrestats era hostaler.

Ara, la investigació policial haurà de determinar què feia Johnny al Principat d’Andorra fa aproximadament fa dues setmanes i per què va acudir a la sucursal bancària del país veí, presumptament a fer una operació en aquesta entitat.

tracking