Diari Més

Laboral

Denuncien a Treball la manca de personal d'Urgències a l'hospital Sant Joan

El sindicat en cures d’Infermeria afirma que la ràtio actual provoca una manca de tècnics a pediatria en el torn de nit

L'entrada a les Urgències de l'hospital Sant Joan de Reus.

El SAE denuncia a Treball la manca de personal d'Urgències a l'hospital Sant JoanOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat de Tècnics en Cures d’Infermeria de l’Hospital de Sant Joan (SAE) ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball davant la manca de tècnics d’infemeria i portalliteres en el centre hospitalari reusenc. El sindicat exposa que el servei d’Urgències «pot arribar a atendre entre 260 i 270 casos diaris» en les tres àrees en les quals està dividit: les urgències, l’àrea d’observació i pediatria. Així, exposen que la situació s’aguditza especialment en el torn de nit perquè «només hi ha un professional d’infermeria a l’àrea d’urgències i un altre a l’àrea d’observació, però cap a pediatria». «Si hi ha per exemple seixanta o setanta persones en aquell moment a Urgències, una persona sola ha de fer les cures bàsiques», argumenten.

Des del SAE conclouen que les ràtios actuals «estan lluny de les recomanacions de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i la Societat Espanyola d’Infermeria i Urgències», un fet que suposa «posar en risc la integritat del treballador ja que han tingut lesions provocades per les sobrecàrregues a la feina». En aquest sentit, des del sindicat s’afirma que «diverses persones s’han donat de baixa». La decisió d’interposar la denúncia a Inspecció de Treball, que es va fer efectivaaquest dilluns, arriba després de «posar-ho en coneixement de forma reiterada al centre, el qual ens va dir que potser posarien un reforç».

En aquest sentit, els fets denunciats ara a Inspecció es donen a conèixer després del col·lapse que han sofert les Urgències del Sant Joan i que va tenir un dels seus repunts aquest estiu. Com va assegurar a l’agost al Diari Més una treballadora, «fa temps que reclamem que es contracti nous professionals, però ens diuen que no hi ha pressupost». Així mateix, aquesta empleada afirmava que «les ràtios entre pacients i personal són molt baixes i inferiors a les del Joan XXIII de Tarragona». Agafant aquest exemple, des del SAE afirmaven aquest dimarts que «si a Tarragona hi ha tres auxiliars, aquí només n’hi ha un». La mateixa empleada també havia comentat a l’estiu que «els contractes són de pocs mesos o setmanes i després t’afegeixen algunes hores en el cas que hagis de cobrir baixes».

Possibles accions per les DPO

D’altra banda, des del Comitè d’Empresa de l’Hospital explicaven aquest dimarts que han posat en coneixement de la presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó, de «la necessitat que s’hagués demanat abans la opinió de l’interventor per saber si prosperarà el pagament de la meitat dels DPO de 2015 que es deuen als treballadors». Cal recordar que el Comitè d’Empresa va fixar un termini comprès entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre davant el Tribunal Laboral de Tarragona per tal que es donés resposta per part de l’Hospital sobre quan es farien efectius els pagaments d’aquests objectius. En aquest sentit, des del Comitè d’Empresa també s’ha exposat al director de l’Hospital, Òscar Ros de «la necessitat que la gent sàpiga oficialment quina és la situació, abans de que hi hagi mals majors».

En aquest sentit, aquest dimecres els representants dels treballadors celebren un plenari i no descarten emprendre mesures de pressió, perquè «no té sentit allargar més aquest tema; la gent comptava amb que el cobrament es faria ja, però ara els terminis es demoraran», afirmava dimarts la presidenta del Comitè d’Empresa de l’Hospital Alícia Martín.

tracking