Diari Més

Cas Innova

Les pròtesis de Traiber implantades excedien més de 10 anys la vida útil

El jutge divideix en dos la peça que investiga la implantació dels materials defectosos en els pacients

Una imatge d'arxiu de la façana de Traiber, al polígon Mas de les Ànimes de Reus.

El jutge cita a declarar el gerent de l'empresa Traiber a finals de setembreCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aixecament del sumari de la peça número 4 del cas Innova que investiga les pròtesis fabricades per l’empresa Traiber conclou que hi havia casos en què els components d’aquestes pròtesis s’havien implantat molt més enllà de la seva vida útil, xifrada en cinc anys. Així ho detallava aquest dijousl’advocat de la defensa dels afectats, Emílio Ortiz, qui apuntava que en «components dels implants com és el cas del polietilè, dataven de l’any 2002, quan aquests només tenen una durada limitada a 5 anys».

El mateix representant assenyalava també que s’havia detectat en els casos analitzats «defectes de fabricació o la reutilització de material». L’aixecament del sumari se centra en les conclusions de cinc informes pericials en base a exploracions a components protèsics del genolls i de mostres extretes de teixits que «ocasionen en l’actualitat problemes de mobilitat en els habitatges dels afectats», segons explicava Ortiz. Un dels casos als que ha tingut accés el Diari Més és el de Carme Romeu, «un dels anàlisis pericials on es treuen unes conclusions més rigoroses i contundents», segons explicava l’advocat de la defensa. L’informe detalla la presència de components abrasius que estarien associats a una de les etapes de la fabricació de les pròtesis, com el pulit final.Tanmateix, s’afirma que en una part dels components dels components, com el Còndil Femoral, superaria els valors permesos per la normativa internacional pel què fa a la seva rugositat superficial.

L’aixecament del sumari, fins ara en secret per preservar les històries clíniques, va ser el pas previ per a què el jutge pogués determinar que la peça número 4 del macrocas Innova qudi ara partida en dos. Aquesta peça incloïa, fins el moment, més de seixanta investigats, la majoria, personal mèdic i un centenar de perjudicats. L’Auto conclou que «és convenient fer una nova peça separada en el que respecta als productes defectuosos amb efecte de simplificar i activar el procediment». Serà, doncs, la número 15 en el marc del macrocas Innova.

Márquez declara el 16-N

D’altra banda, dijoustambé va transcendir que el fundador i propietari de Traiber, Luis Márquez, declararà el 16 de novembre. El mateix Márquez ja ho havia fet un primer cop al maig del 2015, en seu policial i en el marc de la detenció que va tenir lloc com a part de l’Operació Cirurgia. El propietari de Traiber, ara en concurs de creditors, està investigat per suposats delictes societaris, de falsedat documental, contra l’Administració pública, blanqueig de capitals i contra la salut pública.

El jutge també investigava dotze treballadors de l’empresa Traiber, així com al directiu de Sagessa, Joan Benet; a l’exprimera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Reus Teresa Gomis, i a l’actual regidor reusenc Marc Arza, tots dos de CiU, en el seu cas per haver pressionat, presumptament, perquè l’Hospital de Sant Joan de Reus tornés a comprar a l’empresa Traiber. L’instructor del cas apuntava que existien indicis de suborn de Traiber a cirurgians ortopèdics per col·locar les seves pròtesis.

tracking