Diari Més

Ensenyament

L'Ajuntament paralitza el projecte de formació en circ a l'antiga Escola d'Art

El govern deixa «en suspens» el centre, que considera «interessant però inviable ara», per destinar recursos a «qüestions urgents»

La façana de l'edifici que va acollir fins al febrer del 2015 l'Escola d'Art de la Diputació a Reus.

L'Ajuntament paralitza el projecte de formació en circ a l'antiga Escola d'ArtOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre municipal de formació en circ i teatre gestual que estava projectat a l’antiga seu de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona, ubicada al passeig de la Boca de la Mina, ha quedat aturat prop d’un any i mig després de signar-se el conveni per a la rehabilitació de l’edifici i la implantació de nous estudis reglats. El govern pren ara la decisió de «deixar en suspens» la materialització del centre, el qual considera igualment «molt interessant» tot i que «inviable per la qüestió econòmica en aquest moment» i, tal com concreten fonts municipals, destinarà els recursos a «respondre a qüestions que són més urgents», de caràcter «social» i, entre altres, «també cultural», en forma de la Capitalitat de la Cultura Catalana que la ciutat ostentarà al 2017. El conveni signat amb la Diputació de Tarragona al maig del 2015 contemplava la cessió de les dependències a l’Ajuntament i una «col·laboració econòmica» en les obres d’adequació de l’espai. Al seu torn, l’Ajuntament havia de fer-se càrrec de la redacció del projecte tècnic per a la reforma, de dur a terme les obres i, amb el suport de l’Institut del Teatre de Barcelona, de dissenyar i implantar l’oferta formativa per al nou centre.

Les mateixes fonts puntualitzen que, tant la Diputació de Tarragona com l’Institut del Teatre de Barcelona, «han estat posats al corrent de la situació» i que «totes les vies continuen obertes i la bona entesa és la mateixa» per reprendre aquest projecte «més endavant, en un altre moment». L’Ajuntament, de fet, ja no havia sol·licitat aquest curs, en la data en què s’havia anunciat l’obertura del centre municipal de formació en circ i teatre gestual, la captació dels dos cicles que tenia previst inicialment impartir: un grau mitjà d’Animació en Circ i un grau superior de Tècniques d’Actuació Teatral. Les reformes d’adequació de l’edifici, per tant, tampoc no van arribar a iniciar-se, ni es va posar sobre la taula la documentació que les havia de regir. Amb tot, allò que frena ara el projecte és la «dificultat per sostenir-ne el funcionament», és a dir, la despesa que comportaria mantenir-hi l’activitat, i no tant una remodelació que estava subvencionada en part per l’aportació de la Diputació.

La situació del Giny

El reaprofitament de l’espai de l’anterior edifici de l’Escola d’Art era possible arran del trasllat dels estudis de la Diputació de Tarragona a la nova seu, localitzada al carrer del Vent i que va quedar inaugurada al febrer del 2015. Per la seva banda, l’equipament que fins ara s’havia dedicat a la formació en circ, les dependències de l’antiga Escola Sant Bernat Calbó al carrer de Pere Cavaller Llagostera, mantindrien l’activitat del Giny –el Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus– tot i que orientades a un públic no professional, al contrari que el nou centre. Sobre la situació en que quedarà a partir d’aquest escenari el Giny, fonts municipals detallen que «seguirà com havia estat fins ara» i, malgrat que avui dia no hi ha una programació de cursos vigent, apunten que aquesta «s’està acabant d’enllestir» i serà presentada públicament en les properes setmanes.

Des de l’Ajuntament es recalca que Reus «no renuncia al circ» i que l’aturada en el projecte del centre municipal de formació en circ i teatre gestual «no és definitiva» sinó que la idea es reprendrà en una data indefinida. El nou centre d’ensenyament havia estat concebut com una «escola pionera» en el marc de la voluntat de l’anterior govern de convertir la ciutat en un punt de referència a nivell català i estatal pel que fa al circ i a les arts que hi estan vinculades.

tracking