Diari Més

Medi Ambient

Gepec sospita que la qualitat de l'aigua de Reus es pot veure en entredit

L’entitat ecologista creu que els residus d’origen químic podrien excedir les quantitats permeses

Vista interior de l'Estació Depuradora d'Aigües.

Gepec sospita que la qualitat de l'aigua es pot veure en entreditOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entitat ecologista Gepec ha denunciat que la qualitat de l’aigua que es tracta a l’Estació Depuradorade Reuspot veure’s en entredit, ja que denuncien una «manca de transparència» de l’Ajuntament a l’hora de donar a conèixer quina quantitat de residus líquids d’origen químic –lixiviats– es tracten en aquest emplaçament. Segons l’entitat, una quantitat desmesurada d’aquests lixiviats podria suposar que quedessin residus tòxics a l’aigua, superant els nivells biològics admissibles de la depuradora i que «estan regulats per diverses directives».

«Pot ser que amb massa lixiviats es mati la flora bacteriana i llavors els líquids que hi entren es depurin malament i contaminin», explica Ramon Ferré, tècnic del Gepec. L’entitat ecologista, però, va més enllà i creu que el problema és que els lixiviats d’origen industrial «necessiten unes depuradores específiques, però la indústria aprofita la depuradora municipal i això fa que molt probablement s’estigui generant un problema de contaminació gegantí». Així, expliquen que tenen els seus dubtes sobre la conveniència de dur aquests residus d’origen químic a una depuradora d’aigües orgàniques. En aquest sentit, indiquen que «des de l’Agència Catalana de l’Aigua ens han confirmat que fa cinc anys s’estan duent camions cisterna amb aquests lixiviats» provinents de l’Abocador de Residus Industrials de CORSA, a Mas Calbó.

L’entitat ecologista creu que davant d’aquests fets, que qualifica com a «molt greus», l’Ajuntament «està ometent i transgredint la legislació que obliga totes les administracions públiques a donar informacions ambientals». Així, explica Ferré, «tot ens fa sospitar que les analítiques –sobre aquests lixiviats– no es fan o bé surten uns resultats molt negatius i això podria significar que es podria estar incorrent en un delicte», denuncia Ferré, qui creu que «si el consistori no tingués res a amagar ja s’hauria pronunciat al respecte». Des de Gepec conclouen que, donats aquests fets, l’aigua destinada al consum «podria veure’s en entredit» i no descarten interposar una denuncia davant de la Fiscalia si no es faciliten aquestes dades. Per la seva banda, des de Gepec també posen en consideració que és necessari conèixer els resultats de les analítiques en relació els fangs resultats de la depuració, que es poden utilitzar com adob, i que en molts casos «pot ajudar a paliar la despesa que ocasiona el cost d’una planta depuradora».

Nivells de concentració

Segons detalla Ferré, la problemàtica en la possible contaminació de les aigües podria venir per superar les quantitats en barrejar els diversos elements químics que contenen els lixiviats. Entre aquests, es remeten als que apareixen al Decret 120/2003 de la Generalitat quant al Reglament dels serveis públics de sanejament. En formen part, per exemple, els olis i els greixos, els clorurs, així com l’arsènic, el ferro, el mercuri o el manganès, entre d’altres. «Un element no és problemàtic en sí, el problema és quan s’hi sumen diversos i s’excedeixen els nivells de concentració». Finalment, des de l’entitat ecologista es remeten a què «es compleixi el Pla de Sanejament d’Aigües de 2003» que contemplava que els polígons industrials de Reus i de Valls «disposessin de les seves pròpies depuradores per tractar aquests residus». En aquest sentit, el representant de de l’associació ecologista afirma que els «propis tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua són conscients de la situació» i afirma que, abans que Gepec demanés aquestes dades el passat mes de maig al consistori, també havien sol·licitat a la prìopia ACA, però també «ens les han denegat», conclou Ferré.

tracking