Diari Més

Mobilitat

Infraestructures adjudica la primera part del projecte de baixador de Reus

L’empresa barcelonina Envers Environmental Services guanya el concurs per redactar l’estudi d’impacte ambiental a Bellissens

El baixador de Bellissens donaria servei a 3.000 viatgers i augmentaria un 100% els usuaris de tren.

Infraestructures adjudica la primera part del projecte de baixador de ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El procediment públic que Infraestructures.cat va iniciar, al juny, per la contractació dels serveis d’assistència tècnica en la redacció de l’estudi ambiental del baixador de Bellissens –denominat per la Generalitat com a «nova estació de Reus-Bellissens»– ha quedat resolt aquest divendres. Les feines s’adjudiquen a l’empresa Envers Environmental Services, amb seu a Barcelona i que ofereix consultoria i prestacions en matèria de medi ambient i sostenibilitat. Tal com especifica el document del contracte, el termini per a la redacció de l’estudi és de vuit mesos i suposarà una inversió de 22.8050 euros més IVA. Es dóna la circumstància que aquest és el primer contracte que la Generalitat adjudica en relació a la defensa de la materialització de l’equipament. Pendent queda, en aquesta fase inicial, l’adjudicació dels «serveis per a l’assistència tècnica a la redacció de l’estudi informatiu i del projecte constructiu de la nova estació», el qual estarà complementat per aquest d’ambiental i copa el gruix del pressupost per a Bellissens, amb 360.500 euros més IVA. Un cop amb el projecte complet a la mà, la Generalitat el traslladarà al Ministeri de Foment i a Adif, amb qui s’ha de negociar la construcció.

A redactar l’estudi d’impacte ambiental, optaven un total de 12 empreses, una de les quals va quedar exclosa del concurs amb l’obertura d’ofertes en no presentar la qualitat tècnica mínima. Entre la resta, la d’Envers Environmental Services ha resultat guanyadora en ser la més avantatjosa. L’objecte de l’estudi ambiental és «analitzar totes les alternatives que s’han tingut en compte en els estudis redactats anteriorment en aquest àmbit, actualitzant-los a requeriments i situació actual», tot plegat tenint «molt presents els requeriments ambientals dels entorns potencialment afectats per la nova infraestructura, i les mesures correctores que s’han d’aportar».

El futur baixador de Bellissens requerirà una inversió global de vora 15 milions d’euros –set per a completar el vessant purament ferroviari i set més que aniran destinats a l’edifici pròpiament dit–, oferirà servei a uns 3.000 passatgers, anirà ubicat a quatre quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca –de les línies RT1, R14 i R15– i farà augmentar un 100% els usuaris del tren a la zona. L’existència de baixador i estació de trens permetria llavors abraçar homogèniament tot el nucli urbà: el primer podria cobrir prop de 45.000 habitants i la segona un total de 62.000. Les dades es desprenen de l’estudi inicial que va presentar al març del 2015 el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat de Carles Pellicer, i que concloïa que és viable la construcció d’un baixador en el corredor ferroviari actual a l’alçada del campus Bellissens, tot modificant la rasant de vies.

Un «nou node intermodal»

El baixador de Bellissens estarà ubicat a una àrea on «els plans urbanístics vigents albiren un escenari de futur de nova centralitat urbana» i serà concebut com a «zona d’intercanvi dels usuaris de diferents modes de transport» i «nou node intermodal» de Reus, a l’alçada del campus de la URV. Aquest estudi inicial concreta la voluntat del govern de donar lloc a una «plaça intermodal» a la glorieta de l’avinguda Josep Pla, on poguessin confluir usuaris de tren, bus i ciclistes gràcies a la «reserva d’espais per a sistemes complementaris de mobilitat: autobusos urbans i interurbans, taxis, vehicles elèctrics i altres sistemes sostenibles». La redacció del projecte complet del baixador de Bellissens, amb l’estudi d’impacte ambiental que s’ha adjudicat i el projecte constructiu que ho farà en pocs dies, posarà en detall l’estudi del 2015.

tracking