Diari Més

Endesa tan sols reconeix un 10% de les deficiències elèctriques que reclamen els veïns

La companyia desestima la major part de les mancances recollides en l’informe de la FAVR i el consistori perquè són qüestions «estètiques»

Cablejat elèctric en un carrer del barri Montserrat.

Endesa reconeix un 10% de les deficiències elèctriques que reclamen els veïnsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia elèctrica Endesa ha desestimat la major part de reclamacions de l’Informe que la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) i el consistori han elaborat i on es recullen les principals deficiències en les connexions elèctriques de la ciutat, concentrades principalment en els barris perifèrics. Així, en l’inventari realitzat es posava en consideració de l’elèctrica fins a 77 mancances d’aquest tipus, però la resposta de la companyia ha estat que només en un 10% dels casos aquestes reclamacions addueixen realment a connexions en mal estat, com per exemple els cables o pals de fusta que romanen al mig de les voreres. Pel què fa a la resta, l’elèctrica conclou dos aspectes: d’una banda, que hi ha un 20% de les connexions que estan en «condicions òptimes» tot i que en el cas de que l’Ajuntament ho sol·liciti es podria fer una millora. De l’altra -i un dels aspectes més significatius- creu que el un 70% de les connexions elèctriques que els veïns reclamen arreglar en realitat es tracta de qüestions «estètiques» i que estan «perfectament des del punt de vista tècnic».

La resposta de l’elèctrica, però, no satisfà els veïns. Segons explica el president de la FAVR, Valentín Rodríguez, «considerem que sí que existeix un perill real amb aquestes instal·lacions» i posa com exemple les connexions del Barri Montserrat, «amb els cables que passen per les façanes de les cases o les caixes elèctriques sense retirar a la Urbanització Pelai». Capítol a banda, subratlla Rodríguez, és «la necessitat que es dugui a terne el soterrament del transformador del barri Immaculada» per evitar les sobrecàrregues elèctriques o els xocs dels cotxes per la seva proximitat del generador amb la cruïlla» del carrer Oliver. Pet tot plegat emplacen a seguir treballant perquè l’elèctrica pugui donar solució als problemes. L’informe es va presentar a instàncies de la federació veïnal, que va fer un primer recull dels «punts negres» el gener passat i que ha estat consensuat amb el recolzament dels serveis tècnics municipals, els quals també van inventariar les deficiències elèctriques, moltes d’elles d’instal·lacions que daten dels anys seixanta.

Les torres del Pinar

Un altre dels assumptes pendents en matèria elèctrica és el futur de les torres de l’Urbanització del Pinar. Les reclamacions històriques dels veïns pel soterrament de la línia de Molt Alta Tensió van ser desestimades en la reunió celebrada a finals de març entre el consistori i veïns amb la Generalitat. Entre altres motius, el govern català considerava imprescindible mantenir el cablejat aeri per tal de poder detectar les possibles deficiències. En aquest sentit, Rodríguez també recorda que «el Parlament va desestimar al maig la proposició del soterrament presentada pel PPC». Tot plegat condueix a una situació que duu, almenys a data d’avui, a una més que probable desviació el traçat actual de les torres, ara properes als habitatges, en un nou traçat que ha de ser inclòs en Pla General d’Ordenació Urbana Municipal. Una decisió que, segons el president de la Federació de Veïns, «suposarà un cost important» i podria comportar possibles «expropiacions» .

tracking