Diari Més

L'Hospital Sant Joan endureix els controls en la compra de les pròtesis que col·loca

L’hospital, que implanta 450 peces de colze i genoll a l’any, s’ha adherit el 2016 a un servei que verifica l’aplicació de la normativa

Una imatge d'arxiu de l'exterior de l'Hospital Sant Joan de Reus.

L'Hospital Sant Joan endureix els controls en la compra de les pròtesis que col·locaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Sant Joan de Reus incrementa els filtres en l’adquisició de les pròtesis que implanta a pacients que s’atenen a les seves instal·lacions i s’ha integrat, per primer vegada aquest 2016, a una central de compres que té com a finalitat «oferir seguretat jurídica» als seus membres i «garantir l’estricta aplicació de la normativa de contractació del sector públic». En detall, el centre sanitari, que forma part del Consorci de Salut i Social de Catalunya –una entitat pública amb un centenar d’associats arreu del territori i on també està present Sagessa– acaba d’adherir-se al Servei Agregat de Contractacions Administratives (SACAC) impulsada des del mateix consorci per tal de, segons apunten fonts de l’Hospital Sant Joan, «aconseguir més controls i garanties» en els implants i també «un millor preu mantenint la qualitat».

Les mateixes fonts concreten que, actualment, l’Hospital Sant Joan realitza a través del SACAC el procés de licitació de les pròtesis de genoll i colze, les primeres que arribaran a Reus mitjançant aquest nou sistema que endureix els controls, i és un dels 17 equipaments i institucions que han fet aquesta comanda conjunta, la qual serà distribuïda a diferents centres de Catalunya un total de 2.021 implants, amb els corresponents ciments. Fins a 446 de les peces aniran a parar al Sant Joan, el que més n’ha encomanat.

«Garanties» del nou model

La xifra de l’encàrrec s’estableix tenint en compte la quantitat de pròtesis que l’hospital en particular va col·locar l’any passat –és a dir, el consum del 2015–, que van ser també prop de 450, i situa el centre reusenc com al més actiu en aquest àmbit d’entre els 17 que realitzaran plegats la compra dels implants que empraran enguany. Els altres 16 que rebran peces de l’empresa adjudicatària són l’Hospital Vall d’Aran, l’Hospital de Palamós, el Consorci Sanitari de l’Anoia, el Pius Hospital de Valls, el Consorci Sanitari del Garraf, l’Hospital de Granollers, l’Hospital Sant Bernabé, l’Hospital de la Santa Creu de Vic, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Hospital de Mataró, la Fundació Salut Empordà, l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i la Corporació de Salut del Maresme; i, sota el paraigua de Sagessa, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, el d’Amposta i el Verge de la Cinta de Tortosa.

Entre la sèrie de «garanties» del nou sistema de compra a què se suma l’Hospital Sant Joan hi ha el requeriment de fitxes tècniques als ofertants, les quals han d’incloure, per norma i «com a mínim», una fotografia de l’implant, una descripció bàsica i el detall de destinació d’ús, la descripció de la composició de la pròtesi, la referència del fabricant i del distribuïdor, la marca comercial de l’article, les mides exactes i la descripció de l’embalatge i l’etiquetat. A l’envàs de totes les pròtesis ha de figurar la data de caducitat, el número de lot, el procediment d’esterilització que s’hi ha emprat, la referència, la quantitat d’articles per envàs i el codi de barres del mateix.

El SACAC a què s’ha adherit ara l’Hospital Sant Joan actua en forma de central de contractació per al sector sanitari concertat, «convocant processos de contractació centralitzats amb destinació als centres que s’adhereixin a cadascuna de les convocatòries amb la finalitat d’aconseguir les màximes economies d’escala». De la mateixa forma, ofereix als centres associats aquells «serveis que requereixin en la tramitació administrativa dels expedients de contractació, inclòs l’assessorament jurídic». Fonts de l’Hospital Sant Joan de Reus precisen que tot plegat aporta «més control i també més garanties» en la compra d’implants i apunten que, en els propers dies, el centre se sumarà també al procés de licitació de les pròtesis de maluc que obrirà el SACAC.

Traiber i l’alerta sanitària

Es dóna la circumstància que el Sant Joan figura entre la trentena de centres que havien treballat amb implants de la marca Traiber, els quals van esdevenir, al 2014, objecte d’una alerta sanitària per l’Agència Espanyola del Medicament (AEM). En total, i al global dels centres, prop de 3.000 pacients van rebre pròtesis de la fabricant reusenca, gairebé la meitat dels quals ho van fer en intervencions realitzades a les instal·lacions de Sant Joan i pel seu personal mèdic. L’estat suposadament defectuós de les peces, així com la relació entre l’empresa Traiber i el mateix hospital, entre altres qüestions vinculades, s’investiguen dins la peça separada número 4 del cas Innova, al jutjat d’instrucció número 3 de Reus.

tracking