Diari Més

Judicial

Prop de 300 signatures reclamen que es posin en marxa més jutjats

El Col·legi d’Advocats allargarà fins al gener del 2017 la recollida de suports i els farà arribar a la comissió del TSJC a Tarragona

Prop de 300 signatures reclamen que es posin en marxa més jutjats

Prop de 300 signatures reclamen que es posin en marxa més jutjatsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recollida de signatures per reclamar la creació de nous jutjats de primera instància, de família, d’instrucció i socials a Reus, iniciada pel Col·legi d’Advocats al juliol, s’ampliarà fins a finals de gener del proper 2017. En aquest mes i escaig en què ha estat vigent, i tenint en compte que hi ha hagut l’agost pel mig, la campanya ha sumat prop de 300 suports que hauran de ser «alguns més» quan l’entitat les lliuri, tal com té previst, a la comissió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que es reunirà cap a principis d’any, «habitualment entre febrer i març» a Tarragona. Adherir-s’hi és possible tant des del taulell del propi Col·legi d’Advocats de Reus com també a l’espai de què aquest disposa dins l’edifici dels jutjats.

Amb aquests 300 suports inicials sota el braç, la degana del Col·legi d’Advocats, Encarna Orduna, apunta que «històricament ens hem adonat que sempre falta personal i que hi ha molts de retards en els assumptes», i concreta que «darrerament havíem detectat que els judicis s’assenyalaven amb un any de marge i que alguns jutges que se sentien còmodes a Reus demanaven traslladar-se a altres indrets on la càrrega de treball no era tan elevada». També, detalla Orduna, «que mentre aquí contínuament hi ha canvis i substituts, un fet que encara endarrereix més les coses, per exemple a Tarragona els jutges eren més constants». Amb aquest escenari, «vam veure que una de les opcions que teníem era, d’alguna manera, a través de la ciutadania, recollint aquestes signatures per intentar demanar la creació dels jutjats que necessitem, com és el de família i incapacitats, algun més de social i, sobretot, el reforç de personal a les oficines que ja existeixen», conclou Orduna.

El de família, més a prop

La degana del Col·legi d’Advocats de Reus diu que «sembla que el jutjat de família, que portaria incapacitats, es pot esperar. Fins que no hi hagi un govern estable, però, res no serà segur». Precisament aquest va ser sol·licitat per la Generalitat en el marc de la proposta elevada al Ministeri de Justícia a finals del 2015 per obrir-ne un total de nou arreu de Catalunya. Proposta que es manté bloquejada pel fet de trobar-se l’organisme estatal en funcions des dels comicis de desembre del 2015, tal com expliquen fonts del Departament de Justícia, que mantenen que la Generalitat, a expenses que el Ministeri de Justícia hi doni llum verd, ja compta amb els recursos necessaris per estrenar jutjat al 2017, prèviament pressupostats. El conseller de Justícia, Carles Mundó, anunciava públicament el passat mes d’abril en el marc de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort al Col·legi d’Advocats de Reus, l’estudi de l’obertura del jutjat –50% Primera Instància i 50% Família i Incapacitacions–, una petició reivindicada en múltiples ocasions per la degana Encarna Orduna a la Generalitat de Catalunya davant el President i a la visita de la Sala de Govern del TSJC.

El Col·legi d’Advocats de Reus estudia ara distribuir els formularis de recollida de signatures a altres punts del municipi per tal de recollir els màxims suports possibles abans de fer-los arribar al TSJC en el marc de la trobada a Tarragona.

tracking