Diari Més

Misericòrdia

Els Japonesos es renoven pels 60 anys i celebren una festa amb aires asiàtics

Ella estrena agulles al cabell i un ventall de vidre similar a l'original; ell canvia de pergamí i espasa

La parella de gegants japonesos.

Els Japonesos es renoven pels 60 anys i celebren una festa amb aires asiàticsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest 2016, els gegants Japonesos estan d’aniversari. La parella celebra 60 anys coincidint amb la Festa Major petita i va voler compartir, ahir, aquesta data assenyalada a la ciutat tot oferint una festa d’inspiració oriental, amb cercavila inclosa des del parc de Sant Jordi, i on no va faltar el sushi –remullat amb vermut, això sí– ni el toc tradicional japonès en forma de l’aportació de diferents entitats locals.

En la posada de llarg, la Colla Gegantera portava treballant «prop de mig any» que ha servit per rentar les perruques d’ambdós, donar a la geganta unes noves agulles per sostenir-li el pentinat i també un ventall fet de vidre i similar, tot i que no idèntic, al que havia portat originalment. Ell estrena enguany pergamí i també nova espasa. A tots dos se’ls ha millorat la pintura i, en general, l’aspecte, abans de prendre part d’aquestes celebracions on ahir estaven convidats també els gegants de Sant Lluís i Llucmaçanes, arribats des de Menorca. Només la pintura ha suposat una inversió propera als 1.000 euros.

«La il·lusió de pentinar-los, de deixar també la nostra empremta, és molt gran i ens empeny a embarcar-nos en projectes com aquest, també perquè la ciutat en gaudeixi», apunta la presidenta de la Colla Gegantera de Reus, Astrid Martín, que, juntament amb altres membres de l’entitat, ha viscut els darrers dies desfent els nusos i rentant el cabell natural de les perruques dels gegants Japonesos. La resta de les feines «s’han encarregat a persones expertes i de confiança» que han treballat per canviar les agulles a la geganta o donar forma a un «ventall de vidre que, en principi, pot assemblar-se al que duia ella originalment. El cas és que, d’aquell, no han quedat imatges ni gaire informació, així que s’ha hagut de recuperar segons la visió de l’artista i amb el que pensem que pot ser un dibuix similar», apunta Martín.

Prop de sis mesos i «la col·laboració de privats i empreses, que han donat o apadrinat, i també la comprensió dels qui han fet les feines», així com la venda de productes relacionats amb el Seguici, han estat necessaris per al rentat de cara a la parella de gegants Japonesos. A última hora, l’aportació d’un particular ha servit per donar una darrera empenta a la iniciativa «després de 60 anys en què no s’havia fet mai una restauració completa. Sí que s’havien afegit alguns pedaços, però mai una cosa així», conclou la presidenta de la Colla Gegantera de Reus.

De Sant Lluís i Llucmaçanes

Pel que fa als convidats d’honor dels gegants Japonesos, els gegants de Sant Lluís i Llucmaçanes, el vincle amb els menorquins ve de «visites tornades d’altres que nosaltres ja vam fer anteriorment i, sincerament, ens serà molt difícil igualar el tracte tan bo que ells ja ens van donar al seu moment, perquè ells van estar molt per nosaltres, però ho intentarem perquè sigui un cap de setmana inoblidable».

Amb aquests especials acompanyants en la seva efemèride, els gegants Japonesos exhibien ahir en cercavila la seva renovada imatge, davant una ciutat que els rebia amb aplaudiments i satisfacció per les millores realitzades en aquest últim mig any, que han de servir per donar llarga vida als gegants Japonesos, com a mínim, fins al proper aniversari.

tracking