Diari Més

Mobilitat

El 37% d'alumnes de la URV podrien desplaçar-se en bici a Bellissens

Els futurs «itineraris segurs» donaran servei a gairebé la meitat de la comunitat universitària de Reus

El 37% d'alumnes de la URV podrien desplaçar-se en bici a Bellissens

El 37% d'alumnes de la URV podrien desplaçar-se en bici a BellissensOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’un terç dels estudiants de la URV que es formen a les aules del campus Bellissens, prop d’un 37%, viuen al municipi durant el curs. La xifra ascendeix al 45% si es té en compte, a més d’aquests, també els que acudeixen a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. A tots ells va dirigit el vessant de mobilitat dins el pla de medi ambient de la universitat, que persegueix reduir al màxim el nombre de membres de la comunitat que empra el vehicle privat –cotxe o moto– per desplaçar-se a les classes i els convida a substituir-lo per «mitjans que siguin més sostenibles». El desplegament del Pla Director de la Bicicleta a Reus ha projectat la incorporació dels anomenats «itineraris segurs» per a la circulació de bicicletes entre el campus Bellissens i l’estació d’autobusos i del mateix campus fins a la de trens.

Des de la URV consideren que d’aquest «mínim d’infraestructura que periòdicament demanem als ajuntaments del territori perquè la gent pugui venir de forma còmoda, ràpida i sobretot segura» es podria beneficiar gairebé la meitat de l’alumnat a la ciutat.I és que, segons dades de la mateixa URV, del 37% dels estudiants a Bellissens només un 2% s’hi arriba en bicicleta i un altre 15% ho fa en aquests moments a peu. «Hi ha un altre 20% que són de Reus però hi van d’una altra forma i el que voldríem és que ho fessin igualment a peu o en bici», apunta Antonio de la Torre, membre de la comissió de Política Ambiental de la URV, que diu que la situació al centre és una altra perquè «a Medicina un 60% dels alumnes resideixen a Reus i la majoria ja van a peu a les classes».

Entre les mesures que ha pres més recentment la universitat per incentivar l’ús de la bicicleta hi ha la instal·lació de «pàrquings més segurs, alguns dels quals estan vigilats amb càmeres, dels d’u invertida» i també una prova pilot, en aquest cas localitzada de moment en un únic punt a Tarragona, «que és un espai tancat a on només es pot accedir mitjançant una targeta de la URV». A banda d’això, i tant a Reus com a Tarragona, «hem mirat d’oferir un mínim de servei tècnic complementari com és el d’una bomba d’aire per si qui fa servir la bicicleta el necessita un cop al campus».

Bicicletes a preus reduïts

Un acord amb Bicicamp i la Fundació Mossèn Frederic Bara i Cortiella permet a la URV oferir a la comunitat universitària bicicletes rehabilitades a preus reduïts. Particulars donen les seves bicis en desús als mateixos compis i des de Bicicamp i la Fundació Bara les revisen i rehabiliten i per posar-les a la venda. Si la persona que en vol una s’identifica com a vinculada a la URV, «nosaltres ens fem càrrec d’un màxim del 40% o 20 euros sobre el preu inicial, que oscil·la entre els 30 i els 50 euros. Els beneficis van directament a parar a la Fundació i els estudiants –els que no en disposen d’una o els que en tenen una de professional que no volen arriscar– obtenen la bicicleta sense que suposi un esforç molt gran», conclou De la Torre. El primer tram dels «itineraris segurs» en materialitzar-se connectarà Bellissens i l’estació de busos. Després, se’n completarà la resta per tal que la comunitat pugui compatibilitzar el transport públic i les dues rodes.

tracking